Tortosa

Adif vol amagar els retards crònics a la línia R16 amb canvis en els horaris oficials

TV3 té accés a la proposta que l'administrador d'infraestructures treballa amb la Generalitat per ampliar els temps dels trajectes en constatar que el 72% dels trens de l'R16 arriben amb retard

RedaccióActualitzat

TV3 ha tingut accés a la proposta de nous horaris que Adif té per a la línia R16. Aquesta línia, la de Tortosa, és la més castigada de Catalunya i la més impuntual de totes: set de cada deu trens van amb retard actualment. Davant d'aquesta situació, Adif vol adaptar els horaris a la lentitud dels combois. I està negociant amb la Generalitat a partir d'aquesta proposta.

Per exemple, el tren de les 5.48 sortirà cinc minuts abans i arribarà cinc minuts després. El trajecte oficial, doncs, s'amplia en deu minuts, que, de fet, són els que ja triga de més el tren.

L'altre cas en què també es té previst oficialitzar el retard és en el tren que surt de Barcelona a les 14.46. Faran exactament el mateix: augmentar el trajecte tres minuts al davant i cinc al darrere.

Ara fa una setmana, un tren va quedar aturat a Vandellòs per una incidència a la catenària. Després de passar una hora dins dels vagons, els passatgers van haver de sortir a peu, caminant per les vies. Però aquest només és l'últim cas. De mitjana, el 72% dels trens de l'R16 arriben amb retard. L'incendi de fa un mes a l'estació de Mont-roig del Camp ha tensionat encara més la circulació en aquesta línia. Les obres per reparar els danys no estaran enllestides fins a l'octubre i, per això, Adif i la Generalitat treballen amb documents com el de la modificació dels horaris, amb data de l'1 de juliol. Es tracta d'un Pla Alternatiu de Transport, on es recull la proposta de modificació d'horaris a l'R16 i que la Generalitat està estudiant.

Adif ja havia proposat una modificació dels horaris de les línies de Rodalies ara fa un mes, però la Generalitat va oposar-s'hi. Ara, s'estudia la possibilitat perquè la informació que reben els usuaris sigui més pròxima al temps de pas real dels trens.

Crítiques dels usuaris

La maniobra la critiquen els usuaris, que, òbviament, se senten enganyats. Reclamen millores tècniques en lloc d'acceptar i dissimular els retards en els horaris oficials, cosa que permet a Renfe estalviar-se pagar bitllets als passatgers.

La Plataforma Trens Dignes, que agrupa els usuaris de les línies que passen per les Terres de l'Ebre, s'ha reunit amb alcaldes de la zona i els Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre i el Priorat. Han acordat iniciar accions legals per reclamar millores en el servei ferroviari, i reclamar a la Generalitat la creació de l'Autoritat Territorial de Mobilitat de les Terres de l'Ebre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut