Santa Cruz de Tenerife

Adán Martín crida el govern espanyol i la UE a implicar-se en la lluita contra la immigració il·legal

Crida del president canari perquè el govern espanyol i la UE s'impliquin en la lluita contra la immigració il·legal. Adán Martín ha fet aquesta petició durant el ple extraordinari que se celebra a la cambra autònomica per abordar les conseqüències de l'arribada massiva de subsaharians a l'arxipèlag. Aquesta pressió migratòria sobre les Canàries manté desbordats els centres d'internament de les illes, i ha portat el govern espanyol a fer un gir en el seu discurs i a assegurar que no tolerarà que segueixin arribant immigrants il·legals.

Actualitzat

Durant la seva primera intervenció al ple del Parlament canari sobre immigració irregular, Adán Martín ha repassat les esfereïdores xifres que està deixant enguany aquest fenomen. Ha explicat que 22.000 persones han afrontat aquest 2006 el perill de travessar l'oceà Atlàntic des de l'Àfrica fins a les costes canàries. D'aquestes, ha continuat, més de 500 no van aconseguir arribar, tot i que aquesta xifra podria ser molt més alta si tenim en compte que "el mar no sempre torna les seves preses". Només a l'agost, 6.000 immigrants han arribat a les illes, una xifra que ja supera la de tot l'any passat.

Per fer front a aquesta situació, ha continuat el president canari, el dispositiu de vigilància Frontex compta "amb només" tres vaixells, un avió i un helicòpter. I amb aquests mitjans s'han de cobrir els 2.250 quilòmetres que sumen les costes de Cap Verd, el Senegal i Mauritània. Martín ha recordat que, tot i que Canàries no hi té competències, ha intentat buscar una sortida al problema i ha fet gestions amb els governs africans.

És evident, però, segons el president canari, que l'abast del fenomen fa imprescindible una major implicació d'Espanya i Europa. Segons el seu parer, les migracions irregulars són el resultat d'una tragèdia, i els problemes pels quals passa pràcticament un continent sencer exigeixen molt més que una sessió parlamentària. En aquest sentit, ha reclamat un tractament específic per a qüestions com la pressió social que ocasiona, i perquè s'ha de regular de manera "eficaç, eficient i assimilable" amb quotes legals i, sobretot, per evitar les morts de tots els que intenten arribar a les Canàries i es queden pel camí.

"El vent de la tragèdia està bufant cap a les Canàries", ha dit Adán Martín, que ha afegit que el seu objectiu no és iniciar un debat en què "ens tirem les culpes per sobre dels escons", sinó per dir que els mitjans que posa l'Estat a les illes són insuficients.

Martín ha recordat que, tant quan governava el PP com ara, les Canàries sempre han demanat una major presència diplomàtica d'Espanya a l'Àfrica. Tanmateix, també demanen que la UE els doni el mateix tractament de protecció que a altres zones del Mediterrani. Segons el seu parer, la complexitat de la immigració irregular exigeix un pacte d'estat entre totes les forces parlamentàries que estableixi una política "seriosa i coherent" amb la dimensió del fenomen.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut