Barcelona

Ada Colau afirma que Barcelona està disposada a acollir ara mateix un centenar de refugiats

La Generalitat vol gestionar directament l'acollida dels refugiats que han d'arribar a Catalunya

RedaccióActualitzat

L'alcaldessa de Barcelona ha anunciat que aquest dimecres demanarà per carta a Mariano Rajoy que acceleri l'arribada de refugiats a Espanya. Ada Colau ha afirmat que la ciutat de Barcelona està en disposició d'acollir un centenar de refugiats de manera immediata. Ho ha dit en una taula rodona a la capital catalana on també hi han participat els alcaldes d'Atenes, Giorgios Kaminis, i el de Tiassalé (a la Costa d'Ivori), Sylla Soualiho. Colau ha remarcat que la ciutat està preparada:

"Volem impulsar un programa pilot de reubicació. Podríem començar per unes primeres cent persones a la ciutat de Barcelona. Està perfectament equipada per acollir aquestes persones. Per tant, ens oferim a l'estat espanyol, que és qui té les plenes competències i els fons per portar a terme l'acollida ara mateix. I avui mateix enviaré una carta personal al president espanyol, al senyor Rajoy, per dir-li, efectivament, que estem llestos, que entre Barcelona i Atenes estem d'acord."

En qualsevol cas, l'alcaldessa ha subratllat que els refugiats que pugui rebre Barcelona hauran de complir com a nous veïns "unes regles molt clares per a tothom, que són els drets humans".

Des de la Generalitat, mentrestant, es vol fer una gestió directa d'aquesta qüestió, i, per tant, fer-se càrrec de tot el procés d'integració. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha denunciat aquest dimecres que el sistema de l'Estat per a l'acollida de refugiats és "molt rígid" i "opac":

"L'Estat no ha comunicat ni per un moment a cap institució ni a cap municipi dades de persones refugiades que hagin vingut: ni nom, ni moment d'arribada, ni edat, ni perfil, ni necessitats sanitàries."

Bassa ha acusat el govern espanyol de "deslleialtat institucional" amb la Generalitat i altres comunitats autònomes i li ha retret una resposta "nul·la" quan li han demanat més implicació. Segons dades del govern, Catalunya podria acollir avui mateix entre 500 i 590 persones refugiades, en edificis de Barcelona, Manresa i Tiana (Maresme), i s'està treballant per a unes 1.800 places sumant-hi els albergs de la Generalitat per fer front a aquesta emergència social.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut