Londres

Acusacions mútues pels pactes postelectorals tres dies abans de les eleccions britàniques més incertes

A la recta final de la campanya, el debat sobre els impostos o la sanitat ha quedat eclipsat per les discrepàncies sobre qui pot guanyar el dia 7 i quins pactes es produiran si ningú obté la majoria absoluta

Actualitzat

Les eleccions de dijous vinent al Regne Unit marcaran un punt d'inflexió al país. Els comicis no només amenacen l'hegemonia dels dos grans partits, sinó que poden comportar aliances inèdites per formar govern.

El sistema electoral britànic és de tipus majoritari uninominal, de manera que en cada circumscripció guanya el candidat amb més vots. Durant dècades, això ha afavorit el bipartidisme, en detriment de les formacions minoritàries. Ara, en canvi, la pèrdua de vots de conservadors i laboristes, juntament amb el bon moment de les forces alternatives, fa preveure que els comicis derivaran en un escenari sense precedents.

Una d'aquestes formacions és el populista Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), liderat per Nigel Farage. Les eleccions del 7 de maig podrien suposar la consagració d'aquest partit xenòfob i antieuropeu, que ha crescut en els darrers temps impulsat per la crisi econòmica. En zones urbanes deprimides, l'UKIP aspira a superar laboristes i conservadors per poder fer de frontissa al Parlament britànic.

A més de l'UKIP, els Verds i els liberaldemòcrates també aspiren a ser claus en la futura Cambra dels Comuns. Per la seva banda, el Partit Nacionalista Escocès (SNP) s'ha ofert a pactar amb els laboristes a canvi d'acabar amb l'austeritat.

Acusacions sobre futurs pactes

En les últimes hores, els líders dels principals partits s'han embrancat en un encreuament d'acusacions quan falten tres dies per les eleccions generals al Regne Unit. A la recta final de la campanya, el debat sobre els impostos o la sanitat ha quedat eclipsat per les discrepàncies sobre qui pot guanyar el dia 7 i quins pactes es produiran si ningú obté la majoria absoluta.

Segons les enquestes, el Partit Conservador del primer ministre, David Cameron, i els laboristes d'Ed Milliband estan igualats amb el 33% dels vots, seguits de l'euròfob UKIP de Nigel Farage amb el 13%, els liberaldemòcrates de Nick Clegg amb el 8% i els Verds amb el 7%. L'SNP, liderat per Nicola Sturgeon, guanyaria per golejada a Escòcia, l'única regió on es presenta, la qual cosa podria comportar-li la gran majoria dels escons.

"Dijous, la gent ha d'escollir si vol que jo continuï com a primer ministre o si desitja que sigui Milliband amb l'SNP", ha indicat Cameron. El líder laborista ha respost reiterant que no pactarà amb els independentistes escocesos, tal com han advertit els conservadors durant tota la campanya. Sturgeon, però, creu que els votants progressistes "mai perdonaran" a Milliband que permeti que els conservadors tornin a governar si hi ha una majoria d'esquerres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut