París

Acusacions creuades en un dur cara a cara entre Macron i Le Pen

Els sondejos donen com a vencedor del debat el candidat centrista, a qui dos de cada tres espectadors han vist més convincent

Actualitzat

Emmanuel Macron i Marine Le Pen han mantingut un aspre debat a tres dies de la segona volta de les eleccions franceses. Era la primera vegada que una candidata d'ultradreta participava en un cara a cara de la segona volta de les eleccions, ja que l'any 2002 Jacques Chirac no va voler debatre amb Jean-Marie Le Pen.

Tots dos polítics han xocat tant en les polítiques com en la dialèctica. Le Pen ha començat recordant que Macron va ser ministre d'Economia entre el 2014 i el 2016, i l'ha acusat de ser "el candidat de les finances" i hereu de l'actual govern d'Hollande, mentre ella s'autoproclamava com "la candidata del poble". Macron no ha rebutjat el cos a cos i li ha contestat que ella era l'"hereva" del partit "xenòfob" fundat pel seu pare.

Ha estat un debat amb constants interrupcions:

Le Pen: "De totes maneres, França serà dirigida per una dona: o jo o la senyora Merkel. Aquesta és la realitat. És clar que sí."

Macron: "Això és ridícul. Vostè sap que afortunadament el nostre país ha tingut dirigents visionaris..."

Le Pen: "Calmi's. Deixi'm acabar..."

Macron: "Estic molt calmat, senyora Le Pen. És vostè que m'ha interromput."

 

 

Sortir o no de l'euro

Les dues propostes són especialment distants quan aborden la Unió Europea. Le Pen ha plantejat la seva proposta de sortir de l'euro i tornar al franc, mantenint una moneda comuna per als intercanvis internacionals. Els motius els ha resumit en un eslògan molt simple:

"L'euro és la moneda dels banquers, però no és la moneda del poble."

Macron ho ha rebatut, afirmant que sortir de l'euro comportaria un empitjorament de l'economia:

"No vull que els francesos perdin el poder adquisitiu, llocs de treball, competitivitat per la sortida de l'euro."

 

 

Le Pen ha dibuixat un panorama apocalíptic, ha acusat la UE d'impedir el desenvolupament econòmic de França i ha proposat les receptes de patriotisme i nacionalització com a sortida de la crisi.

Per la seva banda, Macron ha considerat "irreals" les propostes de la seva rival i ha defensat reformar el país per fer-lo més competitiu, al mateix temps que apostava per impulsar una Europa que protegeixi els seus ciutadans.

L'enfrontament més fort, sobre el terrorisme jihadista

Els moments de més tensió han estat en l'apartat sobre el terrorisme. Le Pen ha acusat el seu rival de no prioritzar la lluita contra el fonamentalisme jihadista, i Macron li ha respost que "no hi ha res que desitgin més els jihadistes que una victòria de Le Pen":

Le Pen: "Vostè no té projecte, i a més és complaent amb el fonamentalisme islamista."

Macron: "Els terroristes busquen la radicalització, la divisió, la guerra civil que vostè porta al país. Lluitar contra el terrorisme no és en cap cas cedir al parany de la guerra civil."

.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut