Imatge d'arxiu d'una cacera a Taiji el 2015
Imatge d'arxiu d'una cacera a Taiji el 2015 (Reuters)
Taiji

Activistes denuncien que s'ha reprès la matança de dofins i balenes a Taiji

Una ONG explica a les xarxes socials que ha començat la temporada de "caceres salvatges" a Taiji, denunciades en un documental oscaritzat el 2010

RedaccióActualitzat

Un any més, amb l'arribada del setembre, ha tornat la caceria de dofins, a Taji, al Japó, que té lloc fins al març. Organitzacions en defensa d'aquests animals n'han publicat imatges a les xarxes socials i han denunciat que ja s'haurien sacrificat 10 balenes i 3 que haurien estat preses en captiveri.

La pràctica dels pescadors de Taiji, que cada any captura i mata centenars de dofins de manera cruenta, consisteix a atraure els animals fins a la badia i encerclar-los amb xarxes perquè no es puguin escapar. Hi tornen l'endemà, quan els animals ja s'han calmat. Pescadors, juntament amb ensinistradors, en seleccionen alguns, que seran venuts a zoos o aquaris. Dels altres, se'n vendrà la carn.

 

Activistes de Dolphin Project, reporten en directe l'activitat a la cala per Facebook i Twitter, i tenen la voluntat de fer-ho durant tota la temporada per denunciar "aquesta pràctica salvatge".

Sobretot se'n ven la carn

El 2013, 1.231 dofins van ser capturats a Taiji, segons l'agència de pesca japonesa. D'aquests, 172 van ser venuts vius per a zoos o aquaris, majoritàriament de fora del país. La Xina i al Pròxim Orient en són els principals compradors. Entre 20 i 30 es queden al Japó, a un cost de 9.200 euros cadascun. Aquesta pràctica va comportar que el 2015 l'Associació Mundial de Zoos expulsés el Japó perquè tenia dofins caçats a les matances de Taiji.

En aquell moment, l'alcalde de la ciutat, de 3.500 habitants, deia: "Hem de protegir els nostres pescadors que tenen autorització del país i de la prefectura del govern per fer el que fan, i no planegem deixar-ho de fer". Segons Kazutaka Sangen: "en deu anys, la nostra ciutat tindrà un paper diferent en tot això. Volem crear una granja de dofins de 280.000 metres quadrats i convertir-nos en el proveïdor principal del món de dofins". Dos anys després d'aquestes declaracions, de moment, la cacera ha tornat.

Un documental oscaritzat ho ha denunciat

Aquesta pràctica es va denunciar en el documental, "The Cove", del 2009, que va guanyar un Oscar l'any següent. Va ser aquesta pel·lícula que va estendre'n el coneixement. Des de llavors s'acumulen les protestes perquè s'hi posi fi.

 

Anar al contingut