Rajoy diu a Badalona que ell és la garantia "que Catalunya continuarà sent Espanya"

L'excepcionalitat de la campanya, amb candidats a presó i amb la possibilitat que s'ampliï la causa, ha estat un dels elements centrals del novè dia de campanya

Actualitzat

Superat l'equador de la campanya electoral per al 21D, venen a Catalunya els líders dels principals partits espanyols, com Mariano Rajoy, que aquest dimecres torna a ser-hi, i Pedro Sánchez.

El president del govern espanyol, que ha acompanyat García Albiol en un passeig pel mercat de Llefià, a Badalona, ha assegurat que aquests dies es confirma que el procés independentista va ser un gran engany i que els seus impulsors eren conscients que estaven fent el ridícul.

 

Rajoy, que també ha inaugurat la nova seu del PP en aquesta ciutat, ha advertit que, passi el que passi a les eleccions, el dia 22, el govern del 155 continuarà garantint que Catalunya forma part d'Espanya.

"El dia 22, el govern i el president del govern, que van posar en marxa l'article 155 de la Constitució per recuperar la legalitat que alguns havien violat, hi continuaran sent. I hi continuaran sent amb voluntat de diàleg amb qui sigui elegit president de la Generalitat, però aquest govern serà la garantia que Catalunya continuarà sent Espanya i Europa."

 


Inés Arrimadas ha deixat clar als líders independentistes que ser en una llista electoral, ha dit, no els dona immunitat judicial. I des del Fòrum Catalunya, on ha participat ha llençat un repte a Esquerra: que digui, també davant del jutge, el que diu en aquesta campanya, que tiraran endavant la República.  

"Seria bo que diguessin el mateix davant dels jutges que als mítings d'ERC. Ja sabem que el que val és el que diuen als mítings, que és el mateix que fan després al Parlament."

 

La líder d'ERC Marta Rovira s'ha centrat a defensar propostes per assegurar la igualtat d'oportunitats, com ara reduir els impostos a les rendes més baixes. Ha explicat en el col·loqui d'"El Periódico" que ERC aposta perquè les rendes més baixes paguin menys impostos. En concret, reduir el tipus mínim un punt; passar del 12 a l'11%. Per contra, gravar més les transmissions especulatives.

 

Rovira, davant la possibilitat que sigui inclosa en la causa oberta al Tribunal Suprem, ha fet aquest avís:

"És un intent de coacció? Intent? Sí, però no té efectes. Que s'ho apuntin. No té efectes. No estem cometent cap delicte. Estem defensant un programa electoral, el futur de Catalunya, els interessos dels ciutadans d'aquest país i ho continuarem fent fins al final."


Rovira també ha demanat als comuns que aclareixin si estan "a favor dels monàrquics i de la intervenció", ha dit, o "a favor dels republicans i de fer progressar el país".

 

Josep Rull, a la candidatura de Puigdemont, també creu que es vol empresonar una idea, la de la independència.

"És el 155 definitiu, que és 'no m'agraden els del govern, els fulmino'; 'no, és que si el president Puigdemont hagués convocat les eleccions...'  Haurien aplicat el 155 igualment, Miquel Iceta no diu la veritat."

 


Els comuns plantegen un govern catalanista i de progrés, pensant especialment en Esquerra i el PSC, centrat en una agenda social i no pas en la independentista. Xavier Domènech ha fet aquestes declaracions a Catalunya Ràdio.

"Estenem la mà a totes aquelles forces que posin al centre la seva gent, no per qüestió de país, sinó que són els catalans i catalanes, però que també entenguin que no es pot construir Catalunya deixant a part una banda."

 

 

Miquel Iceta ha parlat al Cercle d'Economia de la necessitat d'un pacte d'estat, perquè el "problema català" ho és també d'Espanya.

"Necessitem que la societat espanyola sigui conscient que cal donar a la qüestió catalana la categoria de tema d'estat, no d'un tema menor, circumstancial o efímer. Molts han dit que el problema que tenim els catalans, a més de ser un problema entre nosaltres, és un problema d'Espanya i, fins i tot, en aquests moments, és EL problema d'Espanya."


Albano Dante Fachin, que fora dels comuns ja no és a cap llista, aquest dimecres ha aparegut en un acte amb la CUP, mentre que dimarts ho va fer a Esquerra. Fachin ha presentat la Plataforma per la República, impulsada també per la CUP i Procés Constituent per eixamplar l'independentisme.

 

Carles Riera ha dit que estan oberts "a noves incorporacions per construir i dur a la pràctica una agenda política compartida", mentre Fachin ha recordat l'exemple de col·laboració que va representar l'1 d'octubre, que va ser "capaç d'ajuntar i fer treballar conjuntament gent des de la pluralitat".

ARXIVAT A:
Eleccions 21D
Anar al contingut