Prop de 70 caps d'estat i de govern han assistit a la cerimònia commemorativa dels 100 anys de la fi de la Primera Guerra Mundial (Reuters)
Prop de 70 caps d'estat i de govern han assistit a la cerimònia commemorativa dels 100 anys de la fi de la Primera Guerra Mundial (Reuters)

Prop de 70 mandataris commemoren el final de la Primera Guerra Mundial

Actualitzat

Cerimònia commemorativa a París el dia que fa cent anys del final de la Primera Guerra Mundial. A l'Arc de Triomf, el president francès, Emmanuel Macron, ha fet d'amfitrió d'un acte que ha comptat amb la presència de prop de 70 caps d'estat i de govern.

Abans de l'acte a l'Arc de Triomf, la majoria de mandataris han recorregut a peu, sota la pluja, els últims metres de l'avinguda dels Camps Elisis. A la comitiva hi havia el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Tant el president dels Estats Units, Donald Trump, com el de Rússia, Vladímir Putin, han arribat una mica més tard.

 

Trump, Merkel i Macron, entre d'altres, han assistit a l'acte del centenari de l'armistici (Reuters)

"El patriotisme és just el contrari del nacionalisme"

A l'acte, que ha tingut el discurs únic de Macron, ha planat, un cop més, el missatge que el projecte comú europeu és la via per impedir que es repeteixi el conflicte. Recordant una cita cèlebre de Romain Gary -"El patriotisme és amor als nostres. El nacionalisme és l'odi als altres"-, el president francès ha criticat els nacionalismes:

"El patriotisme és just el contrari del nacionalisme. El nacionalisme n'és la traïció. Dient 'els nostres interessos primer i no m'importen els altres' ataquem el que una nació té de més preciós, el que la fa viure, el que la porta a ser gran, el que és el més important."

 

 

Macron també ha defensat el multilateralisme com una solució als problemes del món actual:

"Sumem les nostres esperances en comptes d'enfrontar les pors. Junts podem conjurar les amenaces com l'espectre del canvi climàtic, la pobresa, la fam, les malalties, les desigualtats i la ignorància. Ens hem compromès en aquest combat i podem guanyar-lo. Continuem-lo perquè la victòria és possible."

La commemoració del centenari de l'armistici ha continuat a la tarda amb l'obertura d'un fòrum sobre la pau, inaugurat pel mateix Macron, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el secretari general de l'ONU, António Guterres.

"Molts avui donen la pau per feta, però està lluny de ser una realitat", ha dit Merkel en la seva intervenció davant el plenari del Fòrum de París per la Pau, convocat per Macron per fomentar el multilateralisme i la governança mundial.

Protesta de Femen

Al principi de la cerimònia, dues militants del col·lectiu Femen han saltat la barrera de seguretat i han irromput als Camps Elisis en el moment en què passava la caravana en què anava Trump.

Agents de la policia han reduït les dues activistes i les han expulsat de la zona.

 

Una de les activistes de Femen que ha saltat el cordó de seguretat quan passava la caravana en què anava Trump (Reuters)

 

Prop de 10.000 agents estan mobilitzats per garantir la seguretat a París durant aquest diumenge.

ARXIVAT A:
Primera Guerra Mundial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut