Barcelona

Acord entre Junts pel Sí i la CUP Carles Puigdemont de president i canvis en el grup de la CUP

Artur Mas fa un pas al costat i a canvi la CUP garantirà l'estabilitat parlamentària del govern

RedaccióActualitzat

"In extremis". Junts pel Sí i la CUP han arribat a un acord en temps de descompte per evitar la convocatòria automàtica d'eleccions al març.

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha comparegut per explicar el pacte i ha anunciat que el candidat a president de la Generalitat en el ple que es farà demà serà l'actual alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Mas ha explicat que l'acord inclou que Junts pel Sí i la CUP donaran suport al candidat que ell proposi i que aquest és Carles Puigdemont. 

Mas també ha explicat que per garantir l'estabilitat parlamentària, dos diputats de la CUP, s'incorporaran a la dinàmica de Junts pel Sí.

"Allò que les urnes no ens van donar directament, ara s'ha hagut de corregir a través de la negociació" 

Mas també ha explicat que la CUP assumirà públicament "els seus errors" i que aquest "reconeixement d'errors per part de la CUP vindrà acompanyat de conseqüències en el grup parlamentari. Alguns diputats hauran de renovar-se i "n'hi haurà d'haver de nous, i de noves".

Què supòsa l'acord?

L'acord implica la renúncia d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat, per una banda; però també hi haurà tota una sèrie de contrapartides per part de la formació anticapitalista dirigides a garantir l'estabilitat parlamentària a Junts pel Sí.

La CUP ha resumit aquestes contrapartides en aquest document:

 

Primer. No votar en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés quan estigui en risc l'estabilitat parlamentària.

Segon. Dos diputats de la CUP - Crida Constituent s'incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí. 

En el tercer punt, la CUP es compromet a investir president el candidat proposat per Mas, que és Carles Puigdemont, en la primera votació.

L'organització fa autocrítica en el quart punt: Reconeix que les negociacions han desgastat totes dues parts i ha estat un error "la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí". La CUP accepta que poden haver "posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat ambdues parts i la base social i popular de l'endependentisme". 

Finalment, el cinquè punt parla de renovació del grup parlamentari, per visualitzar un canvi d'etapa. Es parla d'almenys dues dimissions.

Mas ha especificat que el compromís de la CUP de garantir l'estabilitat del govern és per a tota la legislatura.

Amb aquest acord entre Junts pel Sí i la CUP, s'evita que dilluns es convoquin automàticament les eleccions, just en el límit de temps perquè el ple d'investidura s'ha de fer aquest diumenge i el nou president de la Generalitat ha d'estar investit abans de les 12 de la nit. Per tant, ha de sortir elegit en primera volta perquè no hi ha temps material de convocar un nou ple i fer una segona votació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut