Abdelbaset Seida (d), anterior president del Consell Nacional Sirià (CNS), felicita al seu successor, George Sabra.
Abdelbaset Seida (d), anterior president del Consell Nacional Sirià (CNS), felicita al seu successor, George Sabra. (Foto: EFE)
Damasc

Acord entre els grups de l'oposició siriana per formar una nova coalició contra el règim de Bashar al-Assad

Acord entre els grups de l'oposició siriana per formar una nova coalició contra el règim de Bashar al-Assad. Fins fa poc dividits i enfrontats, ara anuncien una entesa, que afavorirà no només la lluita contra Damasc, sinó també la interlocució amb les potències internacionals que els donen suport.

Actualitzat
Crear un front unit ha estat el principal escull de l'oposició siriana, però ara sembla que aquesta opció és més a prop. Després d'hores de negociacions, els principals grups de l'oposició han arribat a un principi d'acord per unir-se en una sola veu.

Molt hi ha tingut a veure la pressió dels Estats Units i de les monarquies del Golf, però, sobretot, el fet que el Consell Nacional Sirià hagi acceptat el compromís. El principal grup opositor temia perdre poder amb el nou front, que es dirà Coalició Nacional Siriana. Totes les faccions finalment han rubricat l'acord, després de pactar com es repartiran els seixanta seients que el conformen. D'aquí és d'on hauria de sortir una mena de govern de transició i un consell militar i judicial que operi a les zones sota control dels rebels. Però per a això és necessita suport internacional. Protecció en forma de zones d'exclusió aèria i, sobretot, assistència militar. El Consell Nacional Sirià té clar que ara és el torn d'Occident per complir la seva paraula.

George Sabra, el nou president electe del Consell Nacional Sirià diu que primer de tot, "el que necessitem són armes per defensar-nos". I seguidament es pregunta: "Per què el règim pot rebre armes de Rússia i de l'Iran per matar la gent i, en canvi, les víctimes no poden salvar la vida ni es poden protegir?"

Poc hi poden fer les armes dels rebels davant dels atacs aeris de l'exèrcit sirià, que aquest cap de setmana s'han tornat a centrar sobre Alep i els voltants de Damasc, i que han causat més d'un centenar de morts. La guerra està estancada i amenaça l'estabilitat de la regió. Aquest matí, per primer cop des de la guerra del Yom Kippur, Israel ha llançat trets d'advertiment contra Síria com a resposta a l'impacte de foc de morter sobre els Alts del Golan.

Anar al contingut