El primer ministre italià mostra molt satisfet l'acord a què han arribat els 28 països de la UE sobre immigració (Reuters)
Brussel·les

Acord de la UE per crear centres de migrants als estats membres que s'hi avinguin

Itàlia, molt satisfeta amb l'acord, diu que "ja no està sola en temes d'immigració"

RedaccióActualitzat

Acord dels 28 països de la Unió Europea sobre política migratòria. Després d'una reunió maratoniana de més de 13 hores de negociació, els líders europeus han trobat una solució que convenç Itàlia, que amenaçava de fer fracassar la cimera i vetar totes les conclusions de la reunió si no s'acceptaven les seves demandes.

L'acord preveu la creació de centres d'acollida tancats dins de territori europeu, que s'hi instal·laran als països que s'hi avinguin de forma voluntària. Allà s'hi separaran els refugiats en demanda d'asil polític, que es podrien quedar a Europa, dels migrants econòmics, que es retornarien als seus països.

La reubicació dels refugiats des d'aquests primers centres "controlats" d'arribada d'immigrants també serà voluntària per als 28 països de la UE.

L'acord l'ha anunciat, passades les cinc de la matinada, el president del Consell d'Europa, Donald Tusk:

 


Les conclusions que s'han fet públiques de l'acord europeu destaquen la voluntarietat dels 28 de decidir si volen o no tenir aquests centres de primera intervenció:

"Al territori de la Unió Europea, els qui són rescatats del mar, d'acord amb el Dret Internacional, han de ser atesos, sobre la base d'un esforç conjunt, mitjançant el seu trasllat a centres controlats establerts dins els estats membres, només de forma voluntària, on un processament ràpid i segur permetrà, amb total suport de la UE, distingir entre els irregulars i els refugiats."

L'acord assolit pels 28 satisfà Itàlia, que havia amenaçat de fer fracassar la cimera si no es tenien en compte les seves demandes. El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha sortit amb cara victoriosa de la reunió i amb l'esborrany de les conclusions a la mà ha afirmat que "Itàlia ja no està sola" en temes d'immigració.

Pel que fa a les plataformes de desembarcament en tercers països, els líders europeus han estat més imprecisos. Els 28 consideren que aquests centres d'immigrants en tercers països haurien d'operar "distingint situacions individuals, amb total respecte del Dret Internacional i sense crear efecte crida":

"El Consell Europeu demana a la Comissió explorar ràpidament el concepte de les plataformes de desembarcament regional, en estreta cooperació amb països tercers rellevants, així com amb l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats i amb l'Organització Internacional per a les Migracions."


El president espanyol, Pedro Sánchez, a diferència del seu homòleg italià, considera que aquest "no és el millor dels acords" però destaca que camina en direcció de trobar una resposta al desafiament de la immigració. Sánchez assegura que està satisfet perquè Europa s'ha compromès a destinar més recursos econòmics a Espanya per gestionar l'arribada de refugiats i immigrants.

El president espanyol diu que l'acord recull "coses molt positives per a Espanya" perquè hi reconeix "la tasca que està fent com a país per abordar els fluxos migratoris" i que es compromet a "abocar-hi recursos econòmics".

"No és el millor dels acords, però és un acord important que camina en la direcció de continuar donant una perspectiva europea a un desafiament europeu com és el de la immigració."

"Nosaltres ens podem donar francament per satisfets. Crec que hem aconseguit coses molt positives per al país i, sobretot, molt importants a nivell europeu."

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaMigracionsPedro Sánchez
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut