El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, aquest matí durant la compareixença davant la premsa…
El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, aquest matí durant la compareixença davant la premsa (ACN)

JxCat i ERC volen que el ple del Parlament voti sobre la suspensió dels diputats

El president de la cambra, Roger Torrent, apel·la a "l'autonomia parlamentària i la normal i imprescindible separació de poders" davant la interlocutòria del jutge Llarena

RedaccióActualitzat

JxCAT i ERC han anunciat aquest dimarts un acord sobre la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instava a la suspensió dels diputats que són a la presó o a l'exili.

El president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, han explicat els detalls d'aquest acord en una compareixença aquest migdia.

Torrent considera que el text de Llarena és "una interlocutòria injusta que pretén alterar el mandat democràtic del 21 de desembre".

 

L'acord assolit per les dues formacions -després de setmanes de negociacions- consisteix, en paraules del president del Parlament, Roger Torrent, a "derivar-ho a la comissió de l'estatut del diputat, acollint-nos a l'article 25 del reglament de la cambra" i "apel·lant a l'autonomia parlamentària i a la separació de poders". 

El president del Parlament ha defensat que aquest és "un procediment que dona garanties a tothom, a tots els diputats presos o exiliats, afectats per aquesta interlocutòria, però també a tots els diputats i diputades de la cambra". 

El dictamen emès per la comissió de l'estatut del diputat serà votat al ple del Parlament, previsiblement, durant el debat de política general que comença dimarts que ve.

L'oposició ja ha advertit que això pot tornar a posar els integrants de la mesa en una situació de desobediència.

 

Segons Torrent, a més, l'acord anunciat avui "reuneix el millor de les diferents propostes posades damunt la taula, el millor de les expectatives legítimes" de les formacions que integren la majoria independentista.

"L'acord passa per complir les tres premises que sempre hem dit que són irrenunciables: que es conservin les actes de diputats, que no es pot alterar la majoria parlamentària sorgida de les urnes i que s'asseguri l'efectivitat dels acords i les votacions del Parlament."

Costa, per la seva banda, ha volgut recordar que "tenim cinc diputats a la presó i dos a l'exili"

També que "hi ha cinc diputats i dos diputades que ja han hagut de renunciar a l'acta obtinguda el 21 de desembre" i que "hi ha quatre diputats més investigats" per la justícia.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonat
Anar al contingut