Barcelona

Acord al ple de la pobresa per incrementar el fons de beques menjador i garantir la renda mínima d'inserció

Junts pel Sí ha votat diferentment en la resolució que demana derogar la reforma laboral, que ha comptat amb el suport d'ERC i l'abstenció de CDC

RedaccióActualitzat

El ple monogràfic sobre la pobresa ha aprovat mesures com una millora de la partida de beques menjador o la garantia de la renda mínima d'inserció. Els impulsors del debat monogràfic sobre l'emergència social, que són el PSC i CSQP, i el grup del govern han pactat per incrementar la dotació de beques menjador perquè cobreixin el 100% del cost i arribin a tothom que compleixi els barems, que es revisaran perquè no quedi fora cap família que visqui per sota del llindar de pobresa que calcula l'Idescat. 

També hi ha hagut entesa en matèria de dependència, habitatge, salut i pobresa energètica. S'ha acordat ampliar el pressupost per recuperar la renda mínima d'inserció amb una cobertura del 100% dels sol·licitants. També destinar 10 milions d'euros a combatre la pobresa energètica, a més d'instar el govern a signar els convenis necessaris amb les empreses perquè assumeixin almenys el 50% del cost de les factures.

El ple ha aprovat destinar 10 milions per al pla de barris i augmentar en 10 milions més la dotació del parc públic d'habitatge, a més d'iniciar tràmits per què el govern es quedi 3.000 habitatges del parc de pisos buits dels bancs.

A més, el ple s'ha pronunciat a favor de reobrir els CAP tancats els últims anys i reduir les llistes d'espera, una actuació per a la qual es destinaran 100 milions d'euros, però vinculats a tenir pressupost de la Generalitat. També s'ha acordat retirar els concerts als hospitals privats amb ànim de lucre i prohibir la venda de dades sanitàries.

Pressupostos i refinançament del deute pel pla de xoc

Bona part de les mesures s'inclouen al pla de xoc que el govern va acordar amb la CUP i estan condicionades a l'aprovació de nous pressupostos aquest 2016, una supeditació que ha planat en el debat.

D'entrada, la condició era més clara, però JxSí i la CUP han arribat a un acord per eliminar aquesta referència més explícita, i en canvi han inclòs la renegociació del deute com a forma de finançament del pla de xoc social.

Junts pel Sí vota diferent sobre la reforma laboral

Per segona vegada aquesta legislatura, Junts pel Sí ha votat diferent al Parlament, en dues resolucions en què els diputats del grup han tingut llibertat de vot. En concret, sobre la proposta per derogar les últimes reformes laborals. ERC hi ha votat a favor de les propostes de Catalunya Sí Que es Pot i la CUP, mentre que els diputats de CDC s'hi han abstingut. Els independents també s'han dividit. 

La resolució de CSQP ha comptat amb 64 vots a favor (ERC, PSC, CSQP i CUP), 12 en contra (PP) i 57 abstencions (CDC i C's). La de la CUP ha tingut 65 vots a favor, 10 en contra i 58 abstencions. 

El text de CSQP demana al govern espanyol que recuperi el nivell de protecció social existent fins al juny del 2012 i, sobretot, la cobertura de persones més grans de 45 anys.

La CUP ha votat diferentment de JxSí en alguns casos, com, per exemple, a l'hora de reclamar el compliment de les inversions en infraestructures previstes a l'Estatut. Els cupaires s'hi han abstingut. La diputada Anna Gabriel hi ha tret importància i ha remarcat que l'important és aprovar mesures que dignifiquin la vida dels catalans.

Forcadell, satisfeta

Al final de les votacions, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat les gràcies als diputats per l'esforç que han fet: "Hem aprovat força coses i estic molt contenta". En total, s'han aprovat 40 de les 84 resolucions, de totes les propostes de Junts pel Sí i bona part de les del PSC, la CUP, CSQP i C's.

Una comissió de seguiment avaluarà el compliment de les mesures.

Cautela entre les entitats socials

Algunes veus de les entitats socials han assegurat que estan "esperançats" amb les mesures acordades, però les observen amb molta cautela perquè queden supeditats a l'aprovació d'uns pressupostos "que no tenim", com ha afirmat Teresa Crespo, de la plataforma Pobresa Zero.

En declaracions al programa "El matí de Catalunya Ràdio", el vicepresident de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Enric Morist, ha recordat que aquest és un tema urgent i ha donat algunes xifres:

"400.000 persones estan en atur de llarga durada i hi ha 200.000 llars a Catalunya en què tots els membres que poden treballar no treballen. En aquestes llars, hi viuen 400.000 nens i nenes catalans. D'aquests, alguns amb greus problemes d'alimentació. Aquest tema no pot esperar ni 18 mesos, ni 8. S'ha de fer immediatament."

Segons Morist, el ple sobre pobresa que es va fer fa dos anys va ser decebedor i hi va faltar valentia. Creu, però, que ara s'ha mostrat un altre tarannà.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut