Hospitalet de Llobregat

Aconsegueixen reproduir en ratolins tumors cancerosos humans

Un equip d'investigadors catalans ha aconseguit desenvolupar models de ratolí únics que permeten reproduir tumors humans amb molta fidelitat. D'aquesta manera, s'obre el camí a tractaments més personalitzats i al descobriment de noves formes de quimioteràpia que cobreixin el percentatge de pacients que ara no responen als tractaments convencionals.

Actualitzat
Després de set anys de recerca, un equip de l'Institut Català d'Oncologia i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge ha aconseguit extreure teixits de tumors humans i fer que es reprodueixin als mateixos òrgans d'on provenien, però en els ratolins. D'aquesta manera es pot preveure l'evolució de la malaltia i la pèrdua d'efectivitat de la quimioteràpia, el principal problema actualment en el tractament del càncer.

Els investigadors creuen que la recerca permetrà personalitzar els tractaments en funció de cada cas i desenvolupar nous fàrmacs. Ja han començat a desenvolupar en ratolins alguns models de càncer infantil. De fet, en aquest estabulari s'investiguen tots els tipus de càncer.

Les tres "R" en la investigació amb animals


Tots els investigadors treballen sota el principi de les tres "R". La primera és la del "reemplaçament", segons la qual només s'utilitzen animals si no hi ha cap altra alternativa viable. La segona és, segons explica Joana Visa, cap de l'estabulari Idibell, "reducció", per la qual es fan servir els animals que són estrictament necessaris i no més. I en tercer i últim lloc, tot i que és el més important, hi ha el "refinament": tot el personal ha d'estar entrenat per fer la recerca i qualsevol tècnica ha d'evitar el patiment de l'animal.

Tot i que cada vegada hi ha més mètodes alternatius, l'experimentació animal és encara una eina imprescindible per a la recerca oncològica. Com a la resta d'Europa, a Catalunya aquestes investigacions estan sotmeses a àmplies legislacions i comitès ètics que les han d'autoritzar i supervisar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut