Mesura del diàmetre abdominal
El control de pes és vital per prevenir la diabetis

Aconsegueixen la remissió de la diabetis tipus 2 amb reducció controlada de pes

La prova s'ha fet en centres d'assistència primària a Escòcia i Anglaterra

Xavier DuranActualitzat

La remissió de la diabetis tipus 2 -la que es manifesta a l'edat adulta- es pot aconseguir amb un pla controlat de pèrdua de pes a l'assistència primària, segons un estudi publicat aquest divendres a "The Lancet".

La diabetis tipus 2 és una malaltia crònica que comporta un tractament i control d'hàbits per a tota la vida. Però un equip de metges van decidir estudiar si era possible la remissió de la malaltia amb una planificació per pèrdua de pes controlada en centres d'assistència primària.

Per això, van reclutar 306 persones a centres d'Escòcia i d'Anglaterra. Els participants tenien entre 20 i 65 anys, havien estat diagnosticats amb diabetis tipus 2 en els sis anys anteriors i el seu índex de massa corporal estava entre 27 i 45, entre el sobrepès i l'obesitat greu. Cap no rebia insulina.

Una part es va sotmetre al programa de reducció de pes i a la resta simplement se'ls van donar unes directrius sobre bons hàbits per reduir-lo. El programa consistia a eliminar la medicació anitidiabètica i contra la hipertensió i entre 3 i 5 mesos d'una dieta amb un màxim de 853 calories diàries. El retorn a una dieta normal va ser progressiva -entre 2 i 8 setmanes- i els participants comptaven amb suport per al manteniment a llarg termini del nou pes assolit.

Al cap de 12 mesos, el 24% dels participants en el pla havien perdut 15 quilos o més. No ho va aconseguir ningú en el grup control.

I més important, el 46% dels participants en el pla de pèrdua de pes i el 4% del grup control va mostrar signes de remissió de diabetis. La remissió es definia com assolir un nivell menor de 6,5 en l'hemoglobina glicosilada, que mesura el nivell mitjà de glucosa a la sang en els últims tres mesos. La mesura s'utilitza molt en diabètics i per detectar estats prediabètics.

La diabetis tipus 2 s'està incrementant arreu del món. Canvis d'hàbits ben controlats poden prevenir o posposar la seva aparició.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut