La braquiteràpia escurça el tractament en el càncer de mama
La braquiteràpia escurça el tractament en el càncer de mama

Aconsegueixen escurçar el tractament contra el càncer de mama de 7 setmanes a 4 dies

Es diu braquiteràpia i és més eficaç que la radioteràpia externa, segons l'Institut Català d'Oncologia

RedaccióActualitzat

La braquiteràpia, és a dir, l'aplicació de radiació directament al tumor, aconsegueix els mateixos resultats en la lluita contra el càncer de mama que la radioteràpia, però de manera més eficaç perquè redueix el tractament de 7 setmanes a 4 dies i amb menys efectes secundaris. Això és el que diu un estudi de l'Institut Català d'Oncologia publicat a la revista especialitzada "The Lancet" .

Aquest estudi europeu, en què han participat 54 pacients operades de càncer de mama de l'Institut Català d'Oncologia, confirma que la braquiteràpia, la radiació interna només a la zona del tumor, és tan eficaç com la radioteràpia externa. A partir d'ara, doncs, aquesta tècnica, menys tòxica per a la pell i que comporta més qualitat de vida per a les pacients, es podria estandarditzar com a  tractament alternatiu a la radioteràpia externa en pacients operades de càncer de mama amb bon pronòstic.

En què consisteix

Al quiròfan col·loquen a la pacient 15 tubs al pit d'on li van extirpar un tumor. A través d'aquests implants li podran fer un tractament de braquiteràpia, una radioteràpia interna que destrueix les cèl·lules malignes de la zona on abans hi havia el tumor. A través dels tubs, dos cops al dia se'ls connecta a aquesta màquina, per on se'ls aplica la radiació. Només quatre dies, en què poden continuar fent vida normal.

Nova tècnica per prevenir la inflamació del braç en operades de càncer de mama

Cristina Gutiérrez,  coordinadora de la Unitat de Braquiteràpia de l'Institut Català d'Oncologia, explica que aquest tractament té més avantatges per a les pacients perquè s'irradia menys que amb la radioteràpia:

" És igual de segur irradiar tot el pit que irradiar només al voltant d'on hi havia el tumor. Avantatges? No s'irradia la resta del pit, amb la qual cosa el resultat estètic és més bo, la pell es crema molt menys, s'irradia menys que amb la radioteràpia per fora i no arriba pràcticament gens de dosi ni al cor ni al pulmó"

Els bons resultats d'aquesta tècnica fan pensar que la braquiteràpia podria ser el tractament estàndard com a alternativa a la radioteràpia externa per a determinades pacients operades de càncer de mama.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut