Estats Units

Aconsegueixen comprimir música en arxius mil vegades més petits que un MP3

Investigadors de la Universitat de Rochester dels Estats Units han aconseguit crear un arxiu digital de menys d'un quilobyte, la qual cosa suposa arxius mil vegades més petits que els MP3. L'arxiu permet dues innovacions: recrear en un ordinador la física real d'un instrument i les característiques físiques de qui el toca. Els enginyers de la Universitat de Rochester també tracten de reproduir un so molt semblant al real.

Actualitzat
Menys d'un quilobyte. Aquesta és la mida d'un arxiu digital de música creat per investigadors de la Universitat de Rochester dels Estats Units, mil vegades més petit que els MP3.

Tot i que es tracti d'una gravació senzilla, aquest descobriment també obre la porta a la reproducció a l'ordinador dels instruments que sonen. Això seria possible fins i tot reproduint les característiques pròpies de l'objecte, així com les de la persona que l'està tocant.

"És bàsicament un sistema de reproduir música en imitació a l'ésser humà", ha explicat el professor d'Enginyeria Informàtica i Elèctrica i cocreador de la tecnologia, Mark Bocko.

En aquest sentit, doncs, aquest arxiu permet dues innovacions: recrear en un ordinador la física real d'un instrument i les característiques físiques de qui el toca.

So original

Els enginyers de la Universitat de Rochester tracten també de reproduir el so al més semblant possible al real. Tot i així, "en la música si hi ha més notes sostingudes i connectades, el mètode funciona millor i és difícil diferenciar el so sintetitzat de l'original", ha explicat Bocko.

Quan es millori el sistema, els investigadors confien a dotar els músics d'un nou instrument que els proporcioni una forma d'aprenentatge i imitació intuïtiva, mitjançant l'obervació d'un homòleg virtual.

Quant a la veu, existeixen previsions d'aplicació però encara no hi ha una data, ja que la seva translació és considerablement més complexa.

De moment, les intencions passen per perfeccionar els diminuts arxius per músiques d'un sol instrument, però qui sap, potser aviat l'ordinador serà capaç de reproduir una orquestra i fins i tot un cor de veus de la forma més comprimida mai vista.
Anar al contingut