Acampades per la crisi a Badalona i l'Hospitalet

RedaccióActualitzat

La complicada situació de moltes famílies per aconseguir un habitatge o simplement quedar-se a casa seva continua viva. I el preu dels lloguers, cada cop més alts, no hi ajuda. Alguns veïns pressionen directament els ajuntaments en veure que la burocràcia s'allarga massa i les solucions no arriben.

A Badalona, hi ha una quinzena de tendes de campanya a les portes de l'ajuntament. Cinquanta famílies hi acampen des de fa 20 dies, sota el paraigua de la Plataforma d'Afectats per la Crisi. Diuen que s'hi estaran fins que l'Ajuntament prengui un compromís per garantir-los un habitatge.

El problema, asseguren, és l'increment accelerat dels preus de pisos de lloguer en els darrers mesos.

 

Segons la Plataforma d'Afectats per la Crisi, a Badalona hi ha una mitjana de 10 desnonaments a la setmana. Un total d'uns 250 a l'any, perquè alguns s'aconsegueixen aturar. Saben que l'equip de govern hi posa ganes i que té mesures a llarg termini, però, mentrestant, proposen solucions més ràpides:

Armonía DÍaz, de la Plataforma d'Afectats per la Crisi, proposa "comprar habitatge per tanteig i retracte -tenen diners per fer-ho ja-, fer una xarxa d'habitatge públic de la iniciativa particular dels ciutadans de Badalona, a través de l'Ajuntament i de l'Oficina Local d'Habitatge."

Agnès Rotger, regidora de Serveis Socials de Badalona, diu que no hi ha habitatges de propietat municipal:

"No hi ha hagut mai una política d'habitatge, no tenim habitatges municipals; de fet, en tenim tres en una població de 217.000 habitats aproximadament. Per tant, ens trobem en una situació molt difícil."

Des de l'Ajuntament diuen que també s'estan quedant sense eines legals, perquè el Tribunal Constitucional ha frenat totes les propostes legislatives que havia fet la Generalitat.

 

La PAH de l'Hospitalet denuncia inacció de l'Ajuntament

Tres famílies desnonades o que estan a punt de ser-ho també han plantat la tenda davant de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Diuen que no se n'aniran fins que els donin una solució.

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca denuncien la inacció en polítiques públiques d'habitatge de l'Ajuntament de l'Hospitalet. Carlos Macías, portaveu de la PAH Barcelona, explica que fa mesos que no es reuneix la mesa d'emergència:

"De fet, la mesa d'emergència, que és el mecanisme per reallotjar les famílies, no es reuneix des de fa mesos, perquè l'ajuntament no es dedica a cercar habitatges per donar aquestes solucions. I això que hi ha molts habitatges buits a la ciutat d'Hospitalet."

 

Des de l'Ajuntament asseguren que s'aturen pràcticament tots els desnonaments: 700 des del 2016. El tinent d'alcalde d'Habitatge, Pepe Castro, diu que les famílies que no estan a la mesa d'emergència és perquè no compleixen els requisits:

"Una d'aquestes famílies ja va rebre una assignació d'un habitatge de la mesa d'emergència i el va rebutjar perquè no li agradava el barri. La funció que fa l'Ajuntament és mediar amb els jutjats. Insistir, pressionar i mediar amb les entitats financeres, no només perquè ens puguin cedir habitatges, sinó també per aturar els avisos de desnonaments que arriben a diari."

Aquesta setmana, el consistori ha arribat a un acord amb la Sareb perquè cedeixi 50 habitatges per a lloguer social.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut