Port-au-Prince

Acaben les votacions a Haití entre demandes de l'oposició d'anul·lar els comicis per frau

Dotze dels dinou candidats a la presidència d'Haití han demanat conjuntament l'anul·lació de les eleccions presidencials i legislatives que s'han celebrat aquest diumenge al país, davant les irregularitats i el frau que, segons han denunciat, hi ha hagut a favor del candidat oficialista, Jude Celestin. Els candidats també han demanat la dimissió de l'actual president, René Préval. Milers de persones s'han manifestat per aquesta raó al tancament dels centres de votació. Una persona ha mort en els aldarulls. Els resultats de l'escrutini no se sabran fins al 7 de desembre. Un total de 4.700.000 habitants estaven cridats a les urnes en un país devastat per l'epidèmia de còlera.

Actualitzat
Mirlande Marigat, opositora líder a les enquestes, ha qualificat el frau de "massiu" i ha assegurat que algunes urnes ja estaven plenes abans que comencés la votació i que hi ha hagut personal que ha dormit a l'interior dels centres de votació. A més de Marigat, representants d'altres partits opositors han assegurat que han tingut dificultats per accedir als centres de votació. Mitjans haitians han informat de la utilització de la identitat de persones mortes durant el terratrèmol del gener per votar. El tancament dels centres ha coincidit amb diverses manifestacions que demanaven l'anul·lació dels comicis. Malgart tot, el Consell Electoral Provisional (CEP) ha descartat aquesta possibilitat. Durant les manifestacions, un jove ha mort d'un tret en uns aldarulls a la localitat d'Aquin, al sud del país.

A les denúncies s'hi ha sumat també l'exprimer ministre Jacques Edouard Alexis, que les ha relacionat amb una suposada estratègia del partit oficial Inite per anunciar la victòria del seu candidat per mitjà d'una manifestació popular.

Per la seva banda, Celestin ha tret importància a aquestes presumptes irregularitats i ha considerat que la jornada ha transcorregut amb normalitat. Els haitians voten per elegir el successor del president René Préval i els membres de les dues cambres legislatives.

A conseqüència de l'amenaça de frau electoral hi ha una important presència d'observadors internacionals. L'objectiu de les eleccions és reconstruir un país fràgil abans que s'ensorri definitivament. Gairebé un milió i mig de persones viuen al carrer, després del terratrèmol del gener, i des de fa setmanes una epidèmia de còlera avança sense fre, amb més de 1.600 morts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut