Madrid

Acaba sense acord el Consell de Política Fiscal i Financera, amb Romeva en substitució de Junqueras

El ministeri ha ofert reunions bilaterals amb les comunitats, però Romeva insisteix que el problema és el model i l'arbitrarietat del govern central

RedaccióActualitzat
La reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, entre el ministre d'Hisenda en funcions i els consellers autonòmics, ha acabat, poc després de les deu de la nit, sense acord.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, Cristóbal Montoro, ha ofert a les comunitats autònomes negociacions bilaterals sobre les mesures que han de prendre aquest any per complir els objectius d'estabilitat pressupostària, esperant que Brussel·les accepti donar més temps a Espanya per complir el seu objectiu:

"Aquesta relació bilateral és absolutament fonamental perquè el govern no està obligant les comunitats autònomes amb una disposició general, sinó que ha de traduir a cada comunitat autònoma en què consisteix l'obligació de complir amb el camí de dèficit que està marcat actualment."

Fonts del ministeri han explicat que les comunitats autònomes han reclamat claredat sobre com aplicar la regla de despesa i li han demanat ajuda per poder complir-la.

El ministre, segons les mateixes fonts, no ha cedit a la petició de flexibilització del dèficit que li reclamen les autonomies, però els ha traslladat que Espanya negocia amb Brussel·les un camí més relaxat de compliment, i davant de les crítiques al sistema de finançament, Montoro s'ha compromès a posar en marxa ja el grup d'experts per a la reforma.

Romeva: "el problema és el model, el repartiment i l'arbitrarietat amb què es prenen les decisions"

El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, que ha anat a la reunió en substitució de Junqueras, de viatge oficial a Itàlia, ha reclamat una revisió dels objectius de dèficit per a les comunitats autònomes el 2016, una reforma del sistema de finançament i una rebaixa dels interessos del FLA per situar-los al 0%. Tres peticions que, segons ha dit, no han obtingut cap mena de resposta per part de Montoro.

"Sortim una mica com hem entrat", ha dit Romeva quan ha acabat el consell. I ha reiterat que el govern de Catalunya compleix:

"El govern de Catalunya compleix i ha complert sempre. Qui no compleix és el govern de l'Estat, i així ho hem dit. No compleix amb la llei que ells mateixos han promogut i aprovat, no compleix amb les normes que ells mateixos estableixen i, per tant, hi ha un problema de compliment per part de l'Estat."


També ha destacat que durant la reunió s'ha posat de manifest que les comunitats comparteixen un discurs "bastant clar i unànime" respecte al fet que "el problema és el model, el repartiment i l'arbitrarietat amb què es prenen les decisions".

Montoro ha volgut demostrar que el govern central també fa sacrificis i ha anunciat una retallada de 2.000 milions d'euros


El ministre d'Hisenda en funcions s'havia presentat a la reunió amb una nova retallada de 2.000 milions d'euros de despesa per part del govern espanyol. Una retallada que, segons el ministre, no afectarà ni els serveis socials i ni la seguretat.

Montoro volia desactivar així la rebel·lió de les comunitats. Un intent de donar exemple a les autonomies, però, sobretot, una resposta a les pressions de Brussel·les.
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut