Acaba el termini per revisar causes judicials amb la nova llei d'enjudiciament criminal

La nova llei d'enjudiciament criminal limita a sis mesos el temps d'instrucció de les causes senzilles i a 18 el de les complexes

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'acaba el termini perquè els fiscals revisin totes les causes judicials obertes i determinin si són senzilles o complexes, i per tant si algunes necessiten més temps d'instrucció.

És una de les conseqüències de l'aplicació de la nova llei d'enjudiciament criminal, que va entrar en vigor el 6 de desembre passat. Aquesta llei limita a sis mesos el temps d'instrucció de les causes senzilles i a 18 el de les complexes.

Així doncs, han passat sis mesos des de l'entrada en vigor de la llei, que és el límit de temps que s'estableix per a les causes senzilles, i per tant, aquelles que no hagin estat qualificades de complexes pels fiscals corren el risc de ser arxivades.

En declaracions al 3/24, el president de la Unió Progressista de Fiscals, Álvaro García Ortiz, ha explicat que el problema no és que el cas caduqui perquè hagi passat el termini, sinó que no es pot continuar investigant:

"Més o menys, és el mateix, perquè si jo no tinc més proves, després he de prendre una decisió: o segueixo endavant amb el procediment -en el cas dels fiscals, acusant- o penso que no tinc proves suficients i que no les puc aconseguir d'altres maneres processals al judici oral i, naturalment, demanaré l'arxiu o el sobreseïment de la causa."

García Ortiz alerta que això pot afavorir que alguns delictes quedin impunes:

"Dir que s'afavorirà la impunitat potser és excessiu, però que es posa en risc la garantia d'aconseguir noves proves i això sí pot afavorir la impunitat, crec que és una afirmació certa."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut