Absolt un guàrdia civil acusat de xiular l'himne a la final de la Copa del Rei

Un tribunal militar considera que els fets no són tan greus, i el Suprem, que no s'ha provat la seva participació

RedaccióActualitzat

Un tribunal militar absol un guàrdia civil acusat de xiular l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei del 2015 i de penjar-ne fotos a Facebook amb comentaris contra l'himne. Considera que els fets no són tan greus i que no hi ha delicte d'ultratge.

L'agent, que té un expedient obert, va decidir recórrer al Suprem perquè no estava d'acord amb el relat dels fets i li han donat la raó, ja que no han quedat "prou acreditats" ni l'origen ni la identitat de qui va introduir les fotografies i els comentaris.

Absolt per un tribunal militar

En la sentència del tribunal militar s'explica que l'agent de la Guàrdia Civil, del subsector de trànsit de Las Palmas de Gran Canaria, va penjar a Facebook diverses fotografies del partit, que es jugava al Camp Nou.

En una d'aquestes imatges se'l veu xiulant amb els dits i amb un comentari dirigit al Comitè Antiviolència:

"Comitè Antiviolència, si vols sancionar el públic pel fet de xiular l'himne, comença per mi, si tens collons. Aquí em tens. Visca la llibertat d'expressió."

També té fotos amb la ikurriña i un vídeo amb l'himne de Riego i la bandera de la Segona República espanyola.

Després del partit de futbol i amb les imatges ja a la xarxa social, es van rebre trucades de companys del cos que es queixaven per les imatges i els comentaris. Unes imatges que també s'havien començat a compartir a través de WhatsApp.

Després de recollir la informació, el capità i cap del subsector de Trànsit de Las Palmas va cridar l'agent per preguntar-li sobre els fets. En aquesta primera trobada, l'investigat no va donar importància als fets i tampoc en va negar l'autoria.

Es va remetre al jutjat militar un informe que va originar la instrucció de la investigació i que va acabar en judici militar.

La justícia militar, però, l'absol perquè diu que els fets no constitueixen un delicte d'ultratge contra l'himne espanyol. Sí que li obre un expedient disciplinari per una falta greu.

Aquest agent ja en tenia un altre, d'expedient, per haver participat en un videoclip musical d'un intèrpret de rock portant l'uniforme de la Guàrdia Civil i fent gestos qualificats d'indecorosos.

Recurs al Suprem

Malgrat la sentència absolutòria, l'agent recorre al Suprem perquè no vol que aquests fets constin com a provats, ja que l'expedient disciplinari obert per la xiulada a l'himne li podria suposar l'expulsió del cos.

El guàrdia civil argumenta que li van manipular les fotografies i li van falsejar el compte de Facebook.

Ara, aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem li ha donat la raó perquè no s'ha acreditat que fos ell qui va penjar les imatges a les xarxes socials i tampoc que les fotos fossin autèntiques.

L'expedient disciplinari està pendent de resoldre's.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilLlibertat d'expressió
Anar al contingut