Madrid

Absolen els metges acusats de fer sedacions massives a malalts terminals

Cas tancat. L'Audiència de Madrid ha sobresegut la causa contra vuit metges de l'hospital públic Severo Ochoa, de Leganés, acusat de practicar sedacions massives a malalts terminals. El tribunal no només exculpa els facultatius, sinó que també considera que de cap manera se'ls pot acusar de "mala praxis", com havia conclòs un tribunal de Madrid. Ara els metges han anunciat que es querellaran contra el govern d'Esperanza Aguirre i li han exigit una campanya de neteja del seu nom "tal com es va fer amb la campanya de setge pagada per la Conselleria de Sanitat" de la Comunitat de Madrid. Aguirre ha celebrat la sentència, però ha tancat la porta al retorn dels metges als seus càrrecs.

Actualitzat
La justícia ja va donar la raó als metges el juny passat. Un jutjat va arxivar la causa, tot i admetre la "mala praxis". Ara un tribunal superior, l'Audiència de Madrid ha determinat que s'ha de retirar "qualsevol menció" a aquesta "mala praxis", perquè "no es pot esbrinar" el nexe causal entre les possibles males pràctiques i la mort dels pacients.

L'equip de metges ha anunciat que presentaran querelles a títol individual i col·lectiu contra l'exconseller de Sanitat Manuel Lamela i contra els mitjans de comunicació que van difamar, indegudament, el seu nom. Els cinc caps de servei i els tres supervisors acusats han denunciat també que els companys que els van donar suport anant a concentracions i manifestacions de protesta van rebre cartes d'amonestació per obrir-los expedients. Els metges també han exigit la seva reincoproració immediata al lloc de treball del qual van ser cessats.

Aquesta opció, però, sembla llunyana. La presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre, ha afirmat que es farà "el que correspongui" amb els metges, però ha recordat que van perdre els càrrecs de confiança que tenien.

Més explícit ha estat el conseller de Sanitat actual, Juan José Güemes, que ha dit que des que van cessar els denunciats el servei "ha millorat notablement". Güemes ha assegurat que "respecta" la sentència i ha considerat "ridícul" que el ministre de Sanitat, Bernat Soria, hagi exigit disculpes a l'executiu madrileny.
Anar al contingut