Una imatge del vídeo on es pot veure la pistola del policia apuntant a la nòvia
Una imatge del vídeo on es pot veure la pistola del policia apuntant a la nòvia

Absolen el policia que va matar un conductor negre en directe a Facebook

El cas es va fer viral perquè la nòvia de la víctima en va retransmetre la mort per Facebook Live

RedaccióActualitzat

Un tribunal de Minnesota ha declarat no culpable de tots els càrrecs el policia de Minnesota que va matar a trets un home negre desarmat.

El cas va ser molt conegut arreu del món perquè la nòvia de la víctima, Diamond Reynolds, ho va retransmetre en directe per Facebook Live.

La víctima, Philando Castile, conduïa un cotxe amb la seva nòvia i la filla quan els va aturar una patrulla policial. Segons explica la dona a la gravació, l'home anava a treure's la cartera de la butxaca quan l'agent li va disparar quatre trets.

La gravació és molt dura i pot ferir la sensibilitat, perquè s'hi veu l'agonia de l'home davant de la nòvia i la filla.

 

En les imatges, la dona explica que els han aturat per un intermitent trencat, i que el seu company, que agonitza al seu costat, anava a ensenyar-li el carnet de conduir que tenia a la butxaca i ha advertit al policia que també tenia una pistola amb el permís corresponent.

-Li he dit que no l'agafés, que alcés les mans!
-Senyor, li ha dit que tragués el carnet de conduir. Oh, Déu meu, no em diguis que és mort. No em diguis que el meu nòvio ha marxat així.
-Posi les mans sobre la guantera!
-Ja ho faig, senyor, mantinc les mans on són.

El policia està exaltat i no es mou. Al seient del darrere hi ha asseguda, muda, la filla d'aquesta dona, de 4 anys.

-Senyor policia, no em digui que li ha fet això. Li ha disparat quatre bales. Només volia ensenyar-li els documents, senyor.

A continuació, la policia ordena a la dona sortir del cotxe però el mòbil continua gravant i se sent com ella es va desesperant. Es va adonant que el seu nòvio és mort, és llavors quan també se sent per primer cop la nena plorar.

Philando Castile, de 32 anys, era un responsable d'una cafeteria escolar. La seva nòvia diu plorant a la policia que no tenia cap antecedent criminal, que era una bona persona. El mòbil continua gravant i, al cap de sis minuts, el recupera dins un cotxe de policia, emmanillada. Torna a relatar fil per randa els fets i demana ajuda a qui sigui, abans que se li acabi la bateria.

Manifestacions contra la decisió del jurat

Ara, el policia, Jeronimo Yanez, ha estat exonerat dels càrrecs d'homicidi en segon grau i de disparar l'arma voluntàriament sense motius raonables.

El jurat, format per set homes i cinc dones, dels quals deu eren blancs i dos eren negres, ha deliberat durant 25 hores al llarg de cinc dies.

Yanez quedarà lliure, però perdrà la feina de policia al departament de Saint Anthony. De mutu acord, s'ha decidit que deixi la carrera policial.

La decisió del jurat ha aixecat protestes de centenars de persones a la ciutat de Saint Paul demanant justícia per a les minories en el sistema judicial nord-americà i mesures més estrictes per a la policia.

 

Anar al contingut