Madrid

Abengoa cau un 54% a la borsa i deixarà l'Ibex després d'anunciar un preconcurs de creditors

L'empresa d'energia solar quedarà exclosa de l'Ibex-35 a partir de divendres, després que el grup Gestamp ha renunciat a invertir en la companyia

RedaccióActualitzat

Trontolla una de les empreses més importants de l'estat espanyol. L'empresa d'energia solar Abengoa ha anunciat que sol·licitarà el preconcurs de creditors "tan aviat com sigui possible", després que Gestamp ha trencat l'acord per adquirir el 28% del seu capital. Els bancs no han volgut deixar els 5.000 milions que requeria l'operació. La companyia sevillana assegura, però, que continuarà el procés de negociació amb les entitats financeres s perquè se'n pugui garantir la viabilitat financera.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit suspendre de manera cautelar la cotització de les accions d'Abengoa i ha obligat la companyia a sol·licitar el preconcurs de creditors, una mesura que l'empresa ja ha anunciat que farien. Serà el més gran de la història d'Espanya. La companyia té ara un deute net de 6.300 milions i brut de 8.900 milions.

No ha estat fins aquest dimecres al migdia, i després que les peticions de venda s'han acumulat massivament, que s'ha reprès la cotització d'Abengoa, i ho ha fet amb fortes pèrdues; un 65% del seu valor. El retrocés s'ha moderat a mesura que ha avançat la sessió i, al tancament, la caiguda ha estat del 53,8%

Per la seva banda, les principals entitats creditores espanyoles d'Abengoa (Banc Popular, Banc Santander, Banc Sabadell, CaixaBank i Bankia) han caigut entre un 1,5 i un 2,5%, i han arrossegat el parquet, que ha cedit el 0,2%. Amb els mercats ja tancats, el comitè assessor de l'Ibex ha anunciat que Abengoa quedaria exclosa del selectiu a partir de divendres, dia 27. 

Abengoa està especialitzada en el sector de l'energia i el medi ambient, i té una plantilla superior als 26.000 treballadors.

Des de Barcelona, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha dit que l'anunci de preconcurs de creditors d'Abengoa "no és una bona notícia" i que espera que els que pretenien injectar-li liquiditat puguin arribar a un acord amb la banca per a la "salvació" de l'empresa. Soria ha destacat la importància d'aquesta empresa per a l'economia espanyola, en general, i per al sector de les energies renovables, en particular.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut