Abengoa va presentar al novembre preconcurs de creditors (Reuters)
Abengoa va presentar al novembre preconcurs de creditors (Reuters)
Sevilla

Abengoa aconsegueix prou suport dels creditors per evitar el concurs

Aquest dilluns ha presentat al jutjat l'aval del 75% dels seus creditors i podrà prorrogar el procés de renegociació dels 9.000 milions d'euros de deute financer

RedaccióActualitzat

El gegant andalús de les energies renovables, el grup empresarial Abengoa, està en el bon camí per evitar el que seria el concurs de creditors més gran de la història d'Espanya. Aquest dilluns ha demanat al jutjat mercantil número 2 de Sevilla la pròrroga del procés de negociació del deute financer, aportant-hi el suport del 75% dels creditors, quan el mínim legal és el 60%.

Aquest dilluns era el límit per demanar-ho i evitar així el concurs. Abengoa ha anat aconseguint més suports els últims dies, després que ja n'hagués aconseguit un 40% dels bancs i els posseïdors de bons de la companyia. En total, l'empresa deu 9.000 milions d'euros, i ara haurà d'aconseguir almenys l'equivalent al 75% del passiu per evitar el concurs.

El procés, però, està significant canvis molt importants en l'estructura del grup empresarial. Els actuals accionistes passaran a tenir-ne només el 5%, amb l'opció de pujar al 10% en el futur. Els creditors actuals tindran només un 30% de la ja anomenada "Nova Abengoa", després que hagin acceptat una quitança del 70%.

Tots seran desplaçats per grans fons d'inversions, que aportaran entre 1.500 i 1.800 milions d'euros en cinc anys, cosa que els donarà la titularitat del 55% del capital. La refundació preveu també un grup més petit i centrat en l'enginyeria i en la construcció.

 

Un gegant amb peus de fang

Abengoa va entrar públicament en crisi fa quatre mesos, quan va anunciar el preconcurs de creditors; immediatament va caure més del 50% del seu valor en borsa i la CNMV va suspendre'n la cotització. També molt de pressa, el govern espanyol es va mostrar disposat a fer el que calgués per salvar-la.

Pocs dies després, dos propietaris de bons presentaven una querella contra els dos principals exgestors del grup, Felipe Benjumea i Manuel Sánchez Ortega, querella que la jutge va admetre a tràmit. Els querellants els acusaven d'administració deslleial i ús d'informació privilegiada, perquè coneixien la situació financera crítica i a pesar d'això s'havien autoatribuït indemnitzacions milionàries.

A banda d'aquest procés judicial, la nova cúpula del grup ha anat aconseguint el finançament necessari per poder mantenir l'empresa funcionant i també per anar evitant el concurs de creditors.

Anar al contingut