L'imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats del 17A, Abdelbaki es-Satty
L'imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats del 17A, Abdelbaki es-Satty
ANÀLISI

Abdelbaki es-Satty: retrat d'un impostor

Actualitzat

Sis mesos després dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17A, la investigació continua sota secret de sumari. A l'espera de conèixer en profunditat l'abast d'aquesta cèl·lula, en aquest "30 minuts" ens hem centrat en la figura d'Abdelbaki es-Satty.

Identificar el paper que va tenir dins el grup i, alhora, traçar la seva biografia durant la vintena d'anys que va estar a Catalunya és clau: en quines poblacions va viure, amb qui es va relacionar i, sobretot, en quin moment deixa de ser un delinqüent per convertir-se en el que ell considerava un musulmà compromès.

D'entrada creiem que la seva estada a la presó, acusat de tràfic de drogues, esdevé un catalitzador. És aquí on intensifica relacions que van anar en diverses direccions. En primer lloc, aquells que el van conèixer al centre penitenciari Castelló I diuen que era discret però respectat, que sabia introduir-se en els cercles íntims dels interns.

 

 

Hem parlat amb un funcionari que durant un temps s'encarregava del mòdul 3. Un mòdul habitual d'interns preventius i penats de tot tipus de delicte, que pot arribar a tenir 150 persones, dels 800 que viuen en aquest centre

Es-Satty tenia responsabilitats a la presó. Era ordenança de neteja i una mena de cap de la seva brigada amb una certa ascendència sobre la resta. Se'l recorda com un home callat i reservat, religiós però com qualsevol altre, que mai va mostrar públicament dur a la pràctica una certa ortodòxia de l'islam. Mai va ser inclòs en els anomenats fitxers FIES, d'especial seguiment, que exigeixen un control i vigilància més grans d'alguns interns. I, en aquest sentit, el funcionari assegura que mai es va detectar cap símptoma de radicalització ni religiosa ni violenta.

El relat del funcionari contrasta amb el d'en Said, un intern que va ser company de presó seu i que va experimentar un canvi d'actitud entre abans i després de passar pel centre penitenciari. Creiem que Es-Satty, que a la presó deia ser professor de religió islàmica, es va dedicar a adoctrinar alguns interns.

 

 

En segon lloc, els testimonis a qui hem entrevistat confirmen que Es-Satty no només contactava, sinó que col·laborava habitualment amb els cossos d'intel·ligència quan era en aquesta presó, encara que no poden precisar en quin.

En els últims anys, els controls a alguns interns dels centres penitenciaris s'han intensificat i els funcionaris han exercit noves funcions. De fet, són els subdirectors de seguretat els que observen i seleccionen els interns que, a la llarga, poden col·laborar amb els serveis d'intel·ligència del país. Sens dubte, Es-Satty va ser escollit, tal com relata un company de mòdul que va coincidir amb ell.

Aquests mateixos testimonis asseguren que Es-Satty tenia la plena seguretat que no seria expulsat pels antecedents penals. Un extrem que hem consultat amb diversos advocats, malgrat que tots coincideixen a afirmar que l'ordre d'expulsió fàcilment es va poder revocar perquè les proves presentades –més de deu anys de permanència a l'estat i un contracte de treball vigent– mostraven el seu arrelament.

La hipòtesi de treball que pren més força a partir del periple que hem pogut reconstruir és que Abdelbaki es-Satty va sortir de la presó amb un objectiu clar: convertir-se en imam d'un oratori.

 

 

Tenia un passat de traficant, però, sobretot, la seva biografia havia anat en paral·lel a algunes investigacions policials vinculades amb el terrorisme: els atemptats de l'11M, els de Casablanca i, sobretot, l'operació Xacal, en què tots els detinguts van quedar absolts. En el seu cas, mai va ser detingut, però, per contra, el seu telèfon va ser intervingut diverses vegades, tot i que sense èxit.

Sembla que tan bon punt surt del centre penitenciari Castelló I obté un contracte de treball en la recollida de la fruita entre el Montsià i Castelló de la Plana. No hem pogut localitzar l'empresa i hi ha un silenci absolut de la comunitat musulmana en aquestes poblacions, però, almenys, tres fonts ens el situen en aquest punt.

A partir d'aquí, Es-Satty es va desplaçant cap a les comarques del nord de Catalunya esquivant la zona del Garraf i el Baix Penedès, que havia freqüentat anys abans i on li devien quedar pocs amics, perquè havia estafat alguns compatriotes.

 

 

Demana feina a diversos oratoris però només ho aconsegueix a Ripoll. És aquí on podrà materialitzar un pla que creiem preconcebut: localitzar nois a qui radicalitzar en la versió més bel·licosa de l'islam; gestar una cèl·lula amb prou cohesió de grup a través de vincles familiars i d'amistat i instrumentalitzar-los per cometre els atemptats. A hores d'ara, però, només podem afirmar que Abdelbaki es-Satty va ser l'adoctrinador, la referència espiritual de la resta de membres del grup.

Sabem amb certesa que aquells que van participar directament en la preparació i l'execució dels atemptats estan morts o detinguts. No es descarta, però, que hi hagi altres implicats: ideòlegs? Algú que donés les ordres? O fins i tot qui els instruís en la preparació d'explosius?

Les connexions internacionals seran clau per intentar trobar les respostes. Tant la seqüència dels viatges com els enviaments de diners a alguns països europeus que van fer els membres de la cèl·lula són rellevants en la investigació.

 

 

Mentrestant, Ripoll continua recuperant-se del fort impacte social, policial i mediàtic que ha viscut. I amb un gran nombre de preguntes que no tenen respostes.

Una de les preocupacions és saber si Es-Satty va adoctrinar altres joves. Hi va haver més persones en aquestes reunions fora de l'oratori? Hem parlat amb una vintena de nois, tot i que la majoria tenen ganes de passar pàgina i volen oblidar. Tenim la certesa, però, que almenys un jove major d'edat va estar com a mínim en una d'aquestes reunions i no hi va voler tornar perquè es cridava a la jihad.

Conèixer amb detall com Abdelbaki es-Satty va aconseguir adoctrinar la resta de joves és clau per evitar nous atemptats. L'origen, o bé el lloc on hagin crescut, com Ripoll, probablement importa poc o gens. El que és rellevant és l'elecció que van fer davant la seva frustració. I és aquí on caldrà esmerçar els màxims esforços. Revertir les frustracions i neutralitzar altres Abdelbakis es-Sattys que puguin estar actuant ara com a impostors.

ARXIVAT A:
TerrorismeAtemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut