Gaza

Abbas i Haniyeh criden a la calma enmig de la violència que ja ha matat 25 persones a Gaza

Els combats entre palestins a la franja de Gaza han costat la vida a 25 persones des de dijous. Les últimes 4 víctimes han mort aquesta matinada. Milicians del grup Hamas han començat a bombardejar amb coets antitanc i obusos de morter la caserna dels serveis de seguretat palestins, controlats pel grup Al-Fatah. Per tal d'intentar controlar la situació, tant el president palestí i representant d'Al-Fatah Mahmud Abbas, com el primer ministre i representant de Hamas Ismail Haniyeh, han fet aquesta matinada una crida a la calma que, de moment, no ha aconseguit aturar els enfrontaments.

Actualitzat

Quarta jornada consecutiva d'enfrontaments entre la milícia islàmica Hamas i els seguidors del partit nacionalista Al-Fatah. Tot plegat va començar dijous passat quan suposats simpatitzants del partit que dirigeix Mahmud Abbas van matar dos membres de Hamas al camp de refugiats de Jabaliya. Però la crisi ve de més lluny, en concret d'ençà que el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) va anunciar al desembre passat que els esforços per crear un govern d'unitat nacional havien fracassat. Des d'aleshores, hi ha hagut una seixantena de milicians i civils morts en combats entre partits.

Aquesta segona onada de violència ha provocat 25 morts, dos dels quals nens de 2 i 6 anys, i uns 70 ferits, a més d'una vintena de segrestos entre tots dos bàndols, un davant de càmeres de televisió. Les últimes 4 morts han passat de matinada. De matinada també, milicians de Hamas han atacat la casa d'un guardaespatlles d'un destacat líder d'Al-Fatah i el quarter de seguretat preventiva. En altres zones de Gaza els dos grups enfrontats mantenen controls en carrers i carreteres, i sovint se senten trets d'armes de foc. Nul èxit, doncs, de la crida a la calma que han fet Abbas i Haniyeh. A aquesta espiral de violència cal afegir-hi les nombroses batusses que hi ha a Gaza en venjança per familiars morts.

Tot i l'anunci del desembre d'Abbas, la veritat és que les negociacions havien rebut un nou impuls la setmana passada en la trobada que va mantenir Abbas i el líder polític de Hamas, Haled Meshal. Ahir, però, aquest impuls va ser la primera víctima, en termes polítics, dels combats de les últimes hores. Tant els islamistes, que van guanyar les eleccions fa un any, com els nacionalistes, que ostenten la presidència de l'ANP, van anunciar la suspensió de les converses.

Mentrestant, Israel escruta amb lupa l'escenari palestí i ja ha anunciat que l'exèrcit hebreu actuarà si Hamas s'hi imposa. Cal recordar que el grup islamista no reconeix de forma explícita l'estat d'Israel i que aquest reconeixement és condició indispensable perquè el partit d'Abbas accepti el govern de coalició. Aquest executiu hauria de treure el govern que lidera Haniyeh del bloqueig internacional en què està immers des de l'arribada al poder.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut