"¡Abajo los Borbones!": un himne molt popular al s. XIX

RedaccióActualitzat

L'himne nacional "¡Abajo los Borbones!" es va interpretar a la "gran función patriótica" al Teatre de la Sarsuela amb l'objectiu de solemnitzar "el alzamiento nacional". Actualment es pot trobar a la biblioteca del Palau Reial de Madrid.

El poema "¡Abajo los Borbones!" (1868) amb lletra d'Antonio García Gutiérrez i música del mestre Emilio Arrieta va ser compost en triomfar la revolució d'aquest any i es va fer molt popular, tal com han explicat en el programa Més 324 que ha rebut les partitures per part d'un espectador.

 

 

Antonio García Gutiérrez va ser un dramaturg, llibretista de sarsuela, poeta i escriptor romàntic espanyol i va ocupar el càrrec de director del Museu Arqueològic Nacional d'Espanya. A la seva mort el 1884, l'enterrament, que ell havia disposat humil, va ser una manifestació de dol nacional. El 2013, la seva ciutat natal Chiclana de la Frontera va celebrar el Bicentenari del seu naixement amb diversos actes i premis

Arrieta, compositor d'òpera i sarsuela, va ser professor de cant de la reina Isabel II d'Espanya o de Borbó, i, potseriorment, compositor de la cort. L'any 1871 va rebre la Gran Cruz de Isabel la Católica.

Malgrat haver comptat amb el suport de la reina, després de la destitució de la monarquia va publicar l'himne "¡Abajo los Borbones!".

Una situació ben diferent de la que viu el raper Valtonyc condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres d'algunes de les seves cançons, en què es refereix al rei Joan Carles.

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
Anar al contingut