Barcelona

A punt la proposta del govern per als nous impostos

La proposta de nous impostos per a l'any que ve inclou mesures per gravar els pisos de luxe, un impost per a les begudes ensucrades i es busquen fórmules per gravar les grans fortunes

RedaccióActualitzat

Els compradors de pisos de luxe seran pràcticament els únics que, almenys de moment, es podrien veure afectats per la pujada d'impostos a les grans fortunes que es negocia des de fa setmanes. La Llei d'Acompanyament dels Pressupostos inclourà un augment de l'Impost de Transmissions Patrimonials per als immobles que superin el milió d'euros i que aportarà 4,8 milions d'euros. 12 més vindran de canvis en les deduccions de l'IRPF, bàsicament de l'eliminació d'un petit percentatge que millorava la desgravació per habitatge i que ara perdran els contribuents que ingressin més de 30.000 euros l'any, uns 250.000.
Però la mesura estrella encara està per arribar: com fer pagar impostos per als cotxes o les embarcacions de luxe que es posen a nom d'empreses, però que no tenen cap finalitat productiva. El Secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha explicat quin és l'objectiu final.

"Evidentment guanyem més recaptació però, sobretot, de forma global, guanyem fer robust el nostre sistema fiscal davant de fenòmens el frau fiscal."

De moment no s'ha pogut consensuar encara la fórmula i aquest nou impost es tramitarà per separat, com a projecte de llei. El que sí que figurarà a la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos seran, per exemple, la reformulació de l'Impost de Grans Superfícies, que farà pagar pel nombre de vehicles privats que accedeixen a cada establiment i que aportarà en un any 17 milions d'euros. També es reforma la taxa turística, per incorporar els creueristes que només passen unes hores per Barcelona i també molts habitatges turístics que fins ara no l'han pagat.
Amb l'Impost sobre les Begudes Ensucrades s'espera recaptar 41 milions d'euros per any i 12 més actualitzant els impostos sobre el joc.
La fiscalitat ha estat novament el moll de l'os de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Per això, el departament ha esperat fins ara per donar a conèixer la proposta. En breu, l'enviarà al Consell de Treball perquè emeti el seu dictamen i, així, poder lliurar els pressupostos en dues o tres setmanes al Parlament.

Anar al contingut