Barcelona

A punt la nova llei d'habitatge, que substitueix la norma anul·lada pel Constitucional

El text preveu l'expropiació temporal dels pisos buits dels bancs per destinar-los a lloguer social i obliga els grans propietaris a reallotjar les famílies en risc de perdre la casa

RedaccióActualitzat

El govern acaba d'enllestir una nova llei d'habitatge per esquivar la suspensió de la llei anterior. En aquest nou text aprovat avui pel consell de govern, es preveu destinar els pisos buits dels bancs i de grans propietaris a lloguer social. Per evitar que les famílies acabin al carrer, no es permetrà fer-ne fora cap si abans no se li ofereix un lloguer social. En la redacció del nou projecte s'ha tingut molt en compte com esquivar una possible nova impugnació als tribunals.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha dit en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que es tracta d'una "resposta de país" després de la suspensió del Tribunal Constitucional el juliol de diversos punts de la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència a l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, i l'objectiu que persegueixen és poder-la debatre i aprovar aquest octubre.

"És un èxit jurídic molt sòlid i rigorós i, per tant, difícil de recórrer. I és una alternativa eficaç perquè dóna solucions en dos àmbits: per una banda, incrementar el parc d'habitatges públics i,  per una altra banda, aturar i impedir el desnonament de les famílies vulnerables."

Aquesta nova llei d'emergència habitacional triplica els municipis on s'actuarà per evitar desnonaments i on es cobrarà l'impost de pisos buits als bancs. El projecte de llei substitueix la cessió temporal obligatòria per l'expropiació de l'ús temporal d'habitatges, proposa com a alternativa al lloguer social obligatori un sistema de reallotjament de les famílies amb lloguer social i recupera la mediació a través del Codi de Consum.


Els canvis que s'han introduït són aquests:

- La mediació entre bancs i famílies sobreendeutades va quedar suspesa, però ara es recupera a través de comissions per tot el territori i emparada en el Codi de Consum, una norma vigent.
- El reallotjament en lloguer social, que abans era obligatori i permanent, ara passa a ser temporal, per tres anys, ampliable a tres més si la família ho necessita.
- Expropiar l'ús del pis entre 4 i 10 anys, emparant-se en una llei vigent: la d'expropiació.

 

 

Elaborat conjuntament amb ajuntaments i entitats, ara el text anirà al Parlament, on caldrà veure si obté la mateixa unanimitat que en la votació de la llei del 2015, impulsada per més de 140.000 signatures recollides per la PAH.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut