Moviment cívic en contra dels desnonaments
Moviment cívic en contra dels desnonaments
Madrid

A partir del 2013 L'INE publicarà cada 3 mesos estadístiques sobre els desnonaments a Espanya

L'Institut Nacional d'Estadística publicarà, a partir del 2013, dades detallades sobre els desnonaments i ho farà amb una periodicitat de 3 mesos.

RedaccióActualitzat
El govern ha encarregat a l'Institut Nacional d'Estadística que realitzi i publiqui cada tres mesos dades detallades referents als desnonaments a Espanya, amb l'objectiu d'aclarir els diferents casos que s'hi poden trobar. Segons el Reial Decret aprovat aquest divendres, l'INE s'ocuparà a partir d'ara de la nova Estadística d'Execucions Hipotecaries conjuntament amb el Col·legi de Registradors de la propietat i Mercantils d'Espanya.

Com ha explicat la vicepresidentaespanyola Soraya Sáenz de Santamaría, després de casos extrems en què afectats pels desnonaments s'han suïcidat, des del govern s'han "posat en marxa mesures per frenar els desnonaments, però ens hem trobat amb la dificultat que les dades sobre les execucions són dispars". És per això que es realitzaran a partir d'ara enquestes detallades per poder resoldre les diferents situacions amb les mesures necessàries i apropiades en cada cas.


Les últimes dades sobre desnonaments que té en aquests moments l'Institut d'Estadística són de l'any 2004, i, en general, hi ha una falta d'informació pel que fa a les execucions hipotecàries i als casos de desnonament. En vista d'això, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va dur a terme aquest estiu una base de dades pròpia, de la qual han extret dades. Segons aquesta, aquest estiu es duien a terme uns 160 desnonaments al dia a Espanya i l'últim mes d'octubre s'ha arribat al rècord de 532 desnonaments al dia, segons les dades publicades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A més a més, segons dades de la PAH, un 80% d'aquests desnonaments afectaven families amb menors d'edat.

Així, doncs, la nova estadística de l'INE, completa i detallada, ompliria un buit necessari que ajudaria, eventualment, a "garantir un sistema que solucioni els terribles problemes que afecten alguns espanyols sense treball i amb famílies al seu càrrec", ha dit Sáenz de Santamaría. L'Estadística d'Execucions Hipotecàries es farà efectiva des del 2013 i es publicarà cada tres mesos.

Aquesta és una de les 395 estadístiques que ha d'elaborar l'INE segons el decret aprovat recentment, que també estableix els serveis estadístics que han d'oferir el CGPJ i el Banc d'Espanya. El Reial Decret Llei ja aprovat s'està ara tramitant com a projecte de llei, i la intenció del Partit Popular és parlar amb tots els grups.


Anar al contingut