Rabat

Al Marroc, els imams passen uns controls i França ha optat per enviar-los els seus

Espanya, de moment, ha declinat fer-los aquesta formació especial al Marroc

RedaccióActualitzat

Arran dels atemptats, una de les necessitats que s'han posat a sobre la taula és un major control de la formació i la regulació dels imams dels centres de culte islàmic. Al Marroc reben una formació específica i han d'estar registrats. França ha optat per enviar els futurs imams al Marroc. Espanya, de moment, ho ha declinat.

Per les aules de l'Institut Mohamed VI hi passen cada any més d'un miler de futurs imams i predicadors. La majoria són d'origen africà, però, des de fa dos anys, també s'hi han incorporat francesos, alguns conversos.
Morgan Gallet, alumne:

"Hi ha una demanda molt alta d'imams a França. Sobretot, diria que d'imams que estiguin ben formats, i el que més se'ls demana és que tinguin coneixements. Alhora tindré el dogma, la jurisprudència islàmica, però també, per poder ser un bon imam, penso que cal tenir eines de comunicació per poder, justament, transmetre aquest missatge."

Siam Bouteillvi, alumna de l'Institut Mohamed VI. Siam estudia per ser predicadora i treballar en associacions dedicades a l'enyenyament de la religió a dones i a nens:

"És molt important per tenir un bagatge, de fet, sobre el qual es tinguin bases sòlides. I sobre el qual puguis estar segur, perquè la nostra feina a França és molt important. Així que són els que formaran el futur dels musulmans dins la societat, i per això és molt important que tinguin una bona base, per poder-la ensenyar de la millor manera possible".

 

Aquí s'ensenya un islam basat en l'escola maliquista i, sobretot, lluny dels extremismes. El director ens mostra orgullós les aules on es memoritza l'Alcorà, però també les que es dediquen a tallers pràctics perquè els futurs imams aprenguin un ofici que compaginaran amb la pregària.

Director de l'Institut Mohamed VI

"L'extremisme i el terrorisme comencen primer de tot d'un pensament, d'una idea. Aquesta idea que té bàsicament el punt de partida en un mal entès. Si l'extremisme és d'arrel religiosa, doncs té bàsicament el punt de partida un mal entès de la religió. Aquesta mala idea o aquest mal entès de la religió es desenvolupa i porta cap a l'extremisme, el terrorisme, la destrucció i l'explosió. De fet, l'institut treballa per combatre les idees extremistes a través d'una lectura correcta de la terminologia".

De moment, Espanya sempre ha declinat aquest oferiment. Algunes veus asseguren que es vol evitar que el Marroc tingui un major control de la seva emigració.

Alguns països ja han pres nota que una de les maneres de lluitar contra l'extremisme és la formació i la regulació dels imams. A l'estat espanyol, però, encara no s'ha regulat aquesta figura.

El cas de l'Imam de Ripoll

Abdelbaki es-Satty, l'Imam de Ripoll, mai va exercir d'imam al seu país d'origen ni tampoc va ser seguit per la policia marroquina.

Abdelhak Khiame, Director de l'Oficina Central d'Investigacions Judicials explica que no se'l coneixia massa al Marroc:

"Mai no havia atret l'atenció desfavorable als Serveis de Policia marroquins. No hi feia activitats, aquí al Marroc, que cridessin l'atenció dels Serveis de Policia, el control. Quan venia, anava a pregar a les mesquites, com deia abans, que estan ben controlades pel Consell Suprem dels Ulemes. No tenia activitat. No hi havia res per retreure-li aquí, al Marroc".

 

Ell és el màxim responsable de les investigacions judicials del Marroc hi ho comenta en un edifici custodiat per fortes mesures de seguretat. Per aquest edifici és per on passa la intel·ligència policial del país. Segons asseguren, han rastrejat cadascun dels moviments dels autors materials dels atemptats:

"Van passar per aquí, els van interrogar aquí. Però, com que no els van trobar cap implicació de cap mena en els atemptats de Barcelona, i fins i tot els Serveis de Seguretat espanyols n'estaven convençuts, perquè els vam comunicar el resultat de les nostres investigacions aquí al Marroc, doncs els van posar en llibertat".

Tot i l'origen dels terroristes, el govern assegura que la cèl·lula no tenia cap vinculació amb el Marroc. Arran dels atemptats, es van fer uns quants interrogatoris, però en cap cas detencions.

 

Des dels atemptats de Casablanca, l'any 2003, el govern marroquí va intensificar el control dels centres de culte i la formació dels imams, a més de reforçar tot l'aparell de seguretat. Des de fa dos anys asseguren que han detingut gairebé vuit-centes persones en la desarticulació de mig centenar de cèl·lules.

Un país, el Marroc, en què es calcula que gairebé dues mil persones van viatjar a l'autodenominat Califat de Síria i l'Iraq.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut