A la venda amb polèmica el "pazo" dels Franco per 8 milions d'euros

Partits i associacions de Galícia fa anys que reclamen que el Pazo de Meirás passi a mans públiques

Actualitzat

Aquest divendres, la immobiliària de luxe Mikeli ha publicat un anunci posant a la venda, per 8 milions d'euros, el pazo de Meirás, la residència d'estiu de Francisco Franco i la seva família a Galícia.

L'anunci s'ha divulgat quan encara no fa dos mesos de la mort de la filla del dictador, Carmen Franco Polo, el 29 de desembre, i la Diputació de la Corunya ha reclamat a la Xunta de Galicia que sancioni la família Franco "de manera immediata".

 

Imatges del No-Do

La decisió de vendre el pazo de Meirás està aixecant polèmica no només per la seva posada a la venta sinó per la manera com la immobiliària l'està promocionant. A la seva pàgina web, a més de diverses imatges de la propietat, també s'hi poden veure imatges del No-Do.

El muntatge combina imatges actuals amb les del dictador que va utilitzar el Pazo de Meirás com a residència d'estiu:

 

Dret de tempteig

El motiu és que la Xunta té dret de tempteig per comprar-lo, i els fills de Carmen Polo no han avisat amb dos mesos d'antelació abans de posar-lo a la venda, que és el temps estipulat legalment.

També ha demanat mesures judicials contra la família Sadamaioría, una formació política local del municipi de Sada, on es troba la finca.

A Galícia, fa dècades que les associacions de memòria històrica reclamen que la mansió passi a mans públiques, perquè consideren que els Franco se'n van apropiar il·legítimament.

 

Propietat d'Emilia Pardo Bazán

El pazo de Meirás era la casa de l'escriptora Emilia Pardo Bazán, morta el 1921. El 1938, en plena Guerra Civil, es va fer una col·lecta a Galícia per comprar-lo i regalar-lo al llavors general colpista.

Les entitats que reclamen que sigui una propietat pública asseguren que la col·lecta no va ser voluntària, sinó que es va coaccionar els donants.

Un hotel de luxe?

L'oferta de venda inclou la finca de 7 hectàrees que envolta la mansió, i tot el seu contingut, inclosa la biblioteca de Pardo Bazán. Segons la immobiliària Mikeli, és un bon preu perquè els germans Martínez-Bordiu Franco tenen pressa per vendre.

Els propietaris de Mikeli, una empresa radicada a Santander, són amics de Carmen Martínez-Bordiu, neta del dictador. Fins i tot fa pocs anys aquesta va ser la imatge promocional d'aquesta immobiliària.

És una empresa especialitzada en la venda de mansions i pisos de luxe, i estan convençuts que no els costarà vendre el pazo. De fet, asseguren que ja tenen ofertes per convertir-lo en un hotel de luxe.

 

Anar al contingut