Barcelona

A Catalunya queden uns 7.700 símbols franquistes

A Catalunya queden prop de 7.700 símbols del franquisme, la majoria són plaques d'habitatges. El Memorial Democràtic ha inventariat tots els símbols franquistes i hi ha afegit recomanacions sobre què se n'ha de fer. On n'hi ha més és a Gandesa però se'n poden trobar a tot arreu: la placa del carrer d'El Tercio de Requetés, a Palamós, l'escut de l'Espanya franquista en edificis de Girona o Lleidai i les creus dedicades als caiguts a Arbeca o Torelló.

Actualitzat
Una creu a Sant Joan Despí commemora la Santa Missió de l'any 1953. Creus com aquesta s'erigien allà on es feien trobades d'exaltació de la vida cristiana i del franquisme. La Generalitat n'ha inventariat 26, d'entre els 3.600 símbols del franquisme que han trobat en 185 municipis.

L'element més abundant i conegut és la placa amb el jou i les fletxes, present en molts habitatges. Però n'hi ha d'altres tipus, com per exemple amb el símbol de l'"Obra Sindical del Hogar", promotora dels habitatges a finals dels anys 60. En aquests casos proposen substituir-les per les plaques actuals. La retirada es limita gairebé a casos d'exaltació de personalitats feixistes. Cada ajuntament serà el responsable de les intervencions que s'hagin de fer.

Tot aquest inventari es pot consultar a través del web del Memorial Democràtic, on es pot fer la recerca per tipus o localitats. L'Ajuntament de Barcelona ja va localitzar 4.000 plaques i ara aquest de la Generalitat permet situar en més de 7.700 els símbols que encara perviuen a Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut