Barcelona

A Catalunya hi ha 400 persones desaparegudes, 50 del 2016

La majoria dels desapareguts es troben, vius o morts, i els Mossos recorden que s'ha de denunciar de seguida que es té constància de la desaparició

RedaccióActualitzat

Actualment, a Catalunya, hi ha 398 persones desaparegudes.

Cada any els Mossos d'Esquadra reben entre 3.000 i 4.000 denúncies per desaparicions. L'any passat, en van rebre gairebé 4.400. Pràcticament tots els desapareguts acaben localitzats, com ha explicat a Catalunya Informació el cap de la unitat d'investigació de persones dels Mossos, l'inspector Jordi Domènech.

"En el 99,9% dels casos es localitzen les persones desaparegudes, en uns 10 o 15 dies. Del 2016 ens queden 52 persones sense trobar. 47 d'aquestes persones són de risc limitat i 5 d'alt risc (menors, malalts o gent gran)."

Des que tenen les competències, els Mossos s'han fet càrrec de 39.126 casos. Tots han acabat localitzats menys 398.

Una oficina per atendre els familiars dels desapareguts

L'1 d'abril del 2014 el Departament d'Interior va posar en funcionament l'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes, pionera a Espanya i Europa. L'Oficina s'encarrega d'oferir als familiars tota l'atenció que necessiten:"Truca al familiar, li dona suport, li explica com va la investigació...", diu Domènech.

♦ Un cas que va acabar bé: el nen desaparegut a Camós

I la primera recomanació que donen des de l'oficina: no s'ha d'esperar 24 hores, sinó que s'ha de denunciar immediatament. I es pot fer a qualsevol comissaria dels Mossos o de les policies locals. Domènech insisteix també a desmentir aquesta idea:

"Nosaltres hem d'agafar la denúncia en el moment que ve la persona a denunciar."

Un cop localitzada la persona, si és menor es porta als pares, però si és major d'edat i no vol dir on és, només s'informa la família que l'han trobat però no es diu on.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut