Washington

La Viquipèdia en anglès s'apaga com a protesta per la nova llei antipirateria nord-americana

Per protestar contra la llei antipirateria als Estats Units que es proposa aprovar al Congrés nord-americà, la llei SOPA (Stop Online Piracy Act), Viquipèdia ha tancat la versió en anglès del seu web en una protesta de 24 hores.

RedaccióActualitzat
Així doncs, segons ha explicat el fundador de la ciberenciclopèdia, Jimmy Wales, el web només informarà durant aquestes hores sobre la llei SOPA i la llei de protecció de la propietat intel·lectual (PIPA).

A més d'aquesta informació, la ciberenciclopèdia insta els seus seguidors als Estats Units a contactar amb els representants dels seus estats al Congrés perquè votin en contra dels dos projectes de llei, el de la SOPA i el de la PIPA que ara es debaten a la cambra.

La protesta es va prendre a través d'una votació de la comunitat d'escriptors i editors de Viquipèdia i afectarà els 25 milions de persones que diàriament consulten la versió en anglès de l'enciclopèdia en línia.

Si, finalment, el Congrés l'aprova, la llei obligarà les companyies a internet a bloquejar l'accés a les pàgines que permetin descàrregues il·legals i prohibirà als anunciants penjar publicitat en aquests webs.

Wales rebutja els dos projectes de llei en considerar que "fan perillar la llibertat a internet", tot i que també comprèn la qüestió de les descàrregues il·legals. En aquest sentit, assegura: "Crec que els creadors tenen reivindicacions legítimes, però hi ha altres maneres d'abordar-les sense aplicar censura".

D'aquesta manera, Viquipèdia s'ha sumat a la campanya que han fet altres empreses nord-americanes com Google, Yahoo!, eBay, Facebook i Twitter, que fins i tot han instat a rebutjar els projectes de llei a través d'anuncis de premsa.

Dissabte, la Casa Blanca ja es va mostrar preocupada perquè la SOPA i la PIPA puguin vulnerar les garanties jurídiques de les companyies d'internet, així com la llibertat d'expressió.

Per contra, les empreses de Hollywood i News Corporation, de Rupert Murdoch, estan a favor dels projectes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut