Washington

Una professora catalana denuncia que Madrid no li ha renovat la beca a Georgetown per les seves opinions sobre el dret a decidir

Per primera vegada des de la seva creació, la càtedra Príncep d'Astúries, a la prestigiosa universitat nord-americana de Georgetown, quedarà vacant l'any que ve. La professora catalana denuncia represàlies del govern espanyol. I és que assegura que no li han renovat el contracte per les seves manifestacions públiques sobre el dret de decidir.

RedaccióActualitzat
Per primera vegada des de la seva creació, la càtedra Príncep d'Astúries, a la prestigiosa universitat nord-americana de Georgetown, a Washington, quedarà vacant l'any que ve. El Ministeri d'Educació, que és qui convoca la plaça, ha decidit no renovar el contracte a la professora que l'ocupa, la catalana Clara Ponsatí.

La professora denuncia que ha estat objecte de censura per part del govern espanyol a causa de les seves opinions polítiques. "Jo ho atribueixo a una censura. És una represàlia per les meves intervencions en el vídeo de l'espoli o al programa d'Al-Jazeera", assegura.

Els professors de la càtedra Príncep d'Astúries a Georgetown firmen per un any, ampliable a un altre. Quan se l'hi va donar a la Clara Ponsatí, totes les parts van manifestar que volien que s'hi estigués dos anys. Però la vigília de Nadal de l'any passat, la professora va ser convocada a una reunió a Madrid, on els espònsors de la Fundació Endesa li van assegurar "que havien sentit inquietud a nivell governamental espanyol". I és que Ponsatí havia participat en un programa d'Al-Jazeera sobre l'eventual secessió de Catalunya.

Setmanes més tard, Madrid va comunicar a la universitat que a partir d'ara volia que els professsors de la càtedra nomes s'hi estiguessin un any. El cap del departament de Georgetwon, Jeff Anderson, però, ha recordat una conversa que va tenir amb l'ambaixador espanyol: "Ell va deixar clar que no estava d'acord amb les seves opinions, i jo li vaig dir que ella era lliure de tenir-les". En qualsevol cas, l'ambaixada espanyola ha afirmat que l'ambaixador no hi té res a veure i el ministeri ha recordat que la pròrroga del contracte només és opcional.

"Estem molt decebuts que no l'hagin renovat. És la primera vegada que un professor de la càtedra Príncep d'Astúries ha demanat la renovació i l'hi han denegat", ha reconegut el cap d'estudis a la universitat nord-americana, que també ha destacat de Ponsatí: "És una col·lega, investigadora i professora model. El tipus de gent que ens agrada tenir a Georgetown."

El resultat és que per primera vegada des que es va crear la càtedra Príncep d'Astúries estarà vacant tot un any, l'any que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut