Una pilota que fotografia en 360º

Karma PeiróActualitzat
Una de les primeres vegades que vam veure una gigafotografia va ser a la investidura del president Barack Obama, el 2009. David Bergman ens va mostrar una imatge de 1.500 megapíxels, des de la qual es podien apreciar els detalls de centenars de persones concentrades aquell dia al Capitoli. Per veure aquest resultat, Bergman va captar un total de 220 imatges que va ajuntar amb un software. El resultat va ser contemplat més de 15 milions de vegades per gent de 210 països.

La tècnica de Bergman va ser superada ràpidament i, el 2010, ja vam veure una panoràmica de París amb una resolució de 26 gigapíxels, feta amb més de 2.000 fotografies.

Així es va disparar la moda de les gigafotos i avui podem contemplar, a la pantalla de l'ordinador, des d'un quadre del pintor català Marià Fortuny fins a l'interior de basíliques, museus, vistes panoràmiques de Barcelona, o la redacció d'informatius de TV3 com la cosa més normal del món.  

Però la tècnica d'aquesta mena de fotografies ha evolucionat més encara i, ara, l'enginyer informàtic Jonas Pfeil ha creat una pilota amb 36 càmeres integrades de 2 megapíxels cadascuna. La manera de fotografiar és ben curiosa: llances la pilota a l'aire i ja estàs captant imatges.  

"El millor de la Camera Ball és que amb un clic tens les 36 fotografies que formen els 360º d'un sol instant congelat. La diferència amb les fotografies fetes a través de Gigapan, com la d'Obama, és que el moment s'ha captat en diferents instants", explica l'Enric Vernet Punyet, un dels socis de Noupunt,  empresa catalana que es dedica a aquest tipus d'imatges. Ara fa un any que tres fotògrafs professionals es van ajuntar per crear "noves tècniques fotogràfiques" sota aquest nom. En aquest temps han 'gigafotografiat' l'interior de l'Observatori Fabra o Barcelona, entre moltes altres. "La càmera pilota és bona per congelar accions però té poca resolució", continua explicat Vernet.  "En canvi, amb Gigapan podem aconseguir 360º de molta qualitat i resolució".  

La Camera Ball estarà a la venda aviat.


 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut