Estats Units

Una bombeta bat el rècord Guiness amb 107 anys encesa

Que avui en dia molts productes no es fabriquen precisament per durar tota la vida és una cosa que no s'escapa a la percepció d'una gran majoria. Cotxes, electrodomèstics, roba... La llista és llarga i tothom té a mà un bon exemple per il·lustrar aquesta sensació. El que tampoc no s'espera, per molt exigents que siguem, és que la vida útil d'aquests productes superi el que es pot considerar raonable. És el cas d'una bombeta que fa 107 anys que està encesa a l'estació de bombers de Livermore, a Califòrnia. La van encendre l'any 1901, i des d'aleshores ha funcionat ininterrompudament. Bé, no del tot. Va estar apagada durant 22 minuts l'any 1976.

Actualitzat

Segurament no és una bombeta de baix consum, com les que han inundat el mercat en els darrers temps, ni tampoc de gran potència -només 4 vats-. Però sí que és una bombeta única i, a més, des d'ara és la que ostenta el rècord Guiness com la bombeta que fa més temps que està en funcionament: 107 anys donant llum als bombers de la població californiana de Livermore.

Fa més d'un milió d'hores que funciona, inicialment amb l'objectiu que els bombers del començament del segle XX poguessin encendre els seus llums de querosè quan es produïa alguna emergència en plena nit. Eren altres temps, quan els cotxes de bombers encara eren arrossegats per cavalls.

La bombeta la va fabricar l'avui ja desapareguda Shelby Electric, i el seu filament de carboni està perfectament aïllat pel vidre. A diferència de les bombetes que coneixem avui, el filament opera en el buit, i no en un espai omplert per algun tipus de gas noble.

Tot i que les autoritats de Livermore asseguren que ha estat sempre encesa durant aquests darrers 107 anys, la veritat és que l'any 1976 va estar apagada durant 22 minuts, amb motiu del trasllat de la seu del cos de bombers. La bombeta la van transportar en un comboi policial i amb una caixa especial de fusta.

Anar al contingut