Estocolm

Un mort i dos ferits lleus en un doble atemptat terrorista a Estocolm

Dues explosions han sacsejat aquest dissabte a la tarda el centre comercial d'Estocolm, la capital de Suècia. La primera ha afectat un cotxe aparcat prop de l'estació central i a l'interior del qual sembla que hi hauria recipients amb gas. Almenys dues persones han resultat ferides. Poc després i a pocs metres de distància, hi ha hagut una segona explosió. La policia ha confirmat que un home ha mort i tot apunta que seria el responsable d'una de les dues explosions. L'agència de notícies sueca diu haver rebut un correu electrònic en què s'amenaça Suècia a causa de la presència de soldats seus a l'Afganistan i per l'afer de les caricatures de Mahoma. El doble atemptat porta el segell del terrorisme islàmic.

Actualitzat
Les explosions van sorprendre els suecs poc després de les cinc de la tarda, hora local, en ple centre comercial de la ciutat i en una època, prèvia al Nadal, en què la zona estava molt concorreguda.

El primer ensurt va tenir com a protagonista un vehicle a l'interior del qual s'haurien localitzat bombones de gas. Dues persones van ser hospitalitzades per ferides lleus com a conseqüència de la deflagració.

Instants després la policia va rebre l'alerta d'una nova explosió a 200 metres d'on havia esclatat el cotxe. Allà hi van localitzar el cos d'una persona morta. La policia sospita que el mort és un terrorista suïcida que va fer esclatar la càrrega que duia en una motxilla. Una part dels explosius va fallar i per això l'atemptat no va fer més víctimes. El diari suec "Aftonbladet" recull en la seva edició digital que el mort portava sis cartutxos explosius interconnectats, dels quals només un va explotar, i una motxilla carregada de claus i objectes metàl·lics, una tècnica utilitzada per causar més danys. Per la seva banda, un portaveu policial ha explicat que el cotxe que va explotar en primer lloc contenia diversos cilindres de gas.


El doble atemptat que porta el segell del terrorisme islàmic ha commocionat Suècia. El govern suec ha confirmat que les explosions estaven planificades per causar una massacre i ha decidit no augmentar el nivell d'alerta terrorista.

Represàlies per l'afer de les caricatures de Mahoma

De moment, la policia continua investigant els fets i no hi ha confirmació oficial sobre l'autoria però l'agència de notícies sueca ha informat que deu minuts abans de la primera explosió havia rebut un correu electrònic amb dos arxius de veu, un en suec i l'altre en àrab, en què s'amenaçava Suècia per la presència de tropes d'aquest país a l'Afganistan i també per la provocació del periodista i dibuixant Lars Vilks, que el 2007 va caricaturitzar Mahoma amb un cos de gos. "Les nostres accions parlaran per si mateixes mentre no acabin la seva guerra contra l'islam i la humiliació del profeta i el seu suport a l'estúpid porc de Vilks", deia la cinta, segons l'agència TT.

Des del govern s'ha assegurat que l'atemptat podria haver estat una veritable catàstrofe. Precisament aquest dissabte, poc després de les explosions, al palau reial de la capital sueca se celebrava un sopar de gala per als guardonats pels premis Nobel.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut