Vilopriu

Un incendi crema sense control al Baix Empordà i afecta unes 400 hectàrees

El foc a peu de carretera entre Vilopriu i Camallera encara no està controlat. La tramuntana ha afluixat, però Interior ha activat en nivell 3 el pla Infocat per la velocitat amb què avancen les flames.

El conseller d'Interior ha explicat que hi ha un centenar d'evacuats i unes 400 hectàrees afectades. El transport escolar ha quedat suspès aquest dimarts. I s'ha tallat els accessos al massís de Les Gavarres i Cadiretes.

RedaccióActualitzat

El foc es declarava a les 18.27 de la tarda d'aquest dilluns en una zona situada a tocar de la carretera GIV-6231, entre els pobles de Vilopriu i Camallera. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, s'ha desplaçat al lloc dels fets i, tot i que no ha especulat sobre les causes, sí que ha dit que el foc prové d'un sol punt.

El centre de comandament d'aquest incendi s'ha instal·lat a Camallera. Des d'allà, en una roda de premsa a la una de la matinada, Espadaler ha parlat d'unes 400 hectàrees afectades. Pel que fa als evacuats, hi hauria un centenar, una cinquantena dels quals estarien a Sant Jordi Desvalls. Les flames haurien afectat parts d'alguns masos, però no habitatges. I un dels balanços més encoratjadors és que no s'han de lamentar ferits.

El conseller ha explicat que tot i que la tramuntana ha afluixat no es pot abaixar la guàrdia. Per això han declarat el nivell Alfa 3 de l'Infocat i s'han tancat els massissos de la zona de l'Empordà, la Selva i el Gironès. El transport escolar ha quedat suspès aquest dimarts per cautela.

Davant la previsió que també bufi vent intens al sud, s'ha activat el nivell Alfa 3 d'alerta a les Terres de l'Ebre, l'Alt i Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i queda prohibit fer qualsevol tipus de crema.

El conseller ha recordat que "hi ha moments en què el foc avança a 4 km/h", quan els mitjans terrestres poden perseguir les flames a 1 km/h. El foc d'aquest estiu "no avançava a aquesta velocitat. Els riscos que no hem tingut a l'estiu els tenim ara: tenim combustible, vent i un terreny sec", ha alertat.

Protecció Civil ha ordenat el confinament dels municipis de Vilopriu, Jafre, Colomers i Foixà. Les flames han obligat a tallar la GIV-6232 entre Vilopriu i Colomers i la GI-634, que connecta Colomers amb Jafre. Ara l'atenció estaria posada en la zona de les Gavarres.

Una veïna de Colomers que ha estat evacuada a Sant Jordi Desvalls ha explicat a Catalunya Informació que a la "part alta del poble hi havia molt de fum i no es podia respirar". Aquesta localitat té uns 200 habitants, la majoria persones grans, que haurien estat evacuades segons l'alcalde. La gent que ha anat al pavelló està "tranquil·la", tot i que veuen difícil poder tornar a casa seva en les pròximes hores, segons ha explicat aquesta veïna.

A la zona afectada feia 42 dies que no plovia de manera generosa. Aquesta realitat, afegida al fet que els boscos de la zona disten molt d'estar prou nets i a la tramuntana, són elements que ajuden a atiar les flames.

Unes 65 dotacions terrestres treballen a la zona. També hi ha una vuitantena d'efectius dels Mossos d'Esquadra, a més d'agents rurals, agents de defensa forestal i membres del Servei d'Emergències Mèdiques. No hi ha cap dotació aèria perquè és de nit, però igualment no haurien pogut volar per culpa de la tramuntana, que ha arribat als 60 km/h. El vent ha afluixat i això permet ser més optimista amb l'evolució de l'incendi. De continuar així, és possible que els efectius aeris puguin intervenir amb les primeres llums del dia.

Els veïns estan col·laborant amb les tasques d'extinció. La periodista de TV3 Sònia Poll ha explicat que a la zona de Foixà i de Sant Llorenç de les Arenes els pagesos utilitzen tractors i cisternes per aturar les flames i evitar que arribin a les cases. També els veïns, amb qualsevol estri que troben.

"Semblava l'infern de Dante, en veure aquelles cases cremant"

L'alcalde de Colomers, Josep Manuel López, ha avançat en una entrevista al canal 3/24 que tot fa intuir que els danys "seran importants". L'alcalde ha afirmat que ell ha pogut veure més de quatre cases cremant. L'alcalde ho definia així: "Semblava l'infern de Dante, en veure aquelles cases cremant".

Passades la mitjanit, el regidor de Foixà, Josep Sureda, ha explicat al canal 3/24 que la situació estaria "bastant controlada". Hi hauria un focus en direcció a Verges, però crema matolls de la vora del riu. En aquesta localitat no hi ha cap casa afectada i la tramuntana s'hauria calmat una mica. Sureda era optimista amb el pronòstic i ha assegurat que "no hi ha cap situació d'emergència". Al centre cultural de la localitat hi ha uns quants veïns, que no tornaran a casa encara perquè hi ha una mica de fum.

L'alcalde de Jafre, Joan Bonany, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Informació que les flames havien travessat la riba nord del riu Ter cap a la del sud i amenaçaven el terme de Foixà.

El foc avança amb menys intensitat

En una entrevista al programa "2324", el delegat del Departament d'Interior a les comarques de Girona, Albert Ballesta, ha assegurat que el foc ha reduït la seva intensitat respecte a les primeres hores de l'incendi. Tots els alcaldes estan alertats per establir tallafocs. Com detallava l'alcalde de Jafre, Ballesta ha explicat que l'incendi ha travessat el riu Ter, fet que mostra la seva magnitud.

Sobre les causes de l'incendi, Ballesta ha assegurat que fins que no hi hagi llum, els agents rurals no podran començar una investigació que determini quin han estat l'origen de les flames.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut