Ginebra

Un grup de científics aconsegueix fer col·lisionar feixos de protons a una velocitat històrica

El que alguns han batejat com "l'experiment del segle" ha començat aquest dimarts al matí a Ginebra i cap a la una del migdia ha donat fruits. Un grup de científics ha aconseguit fer col·lisionar dos feixos de protons a una energia que no s'havia aconseguit mai fins ara a un accelerador de partícules. Els investigadors han aconseguit recrear els instants posteriors al "big bang" i ja estan recollint dades amb les quals pretenen donar resposta a moltes incògnites de l'univers i la matèria. Aquest experiment, que realitza l'Organització Europea de Física Nuclear (CERN), es pot viure en directe a través de la xarxa.

Actualitzat
"Per primer cop a la història", "rècord mundial". Així es congratulaven des de Twitter els científics de l'Organització Europea de Física Nuclear (CERN) que des de primera hora del matí intentaven fer història i cap a la una del migdia ho aconseguien.

Han aconseguit fer col·lisionar dos feixos de protons a una energia fins ara inèdita en el seu accelerador de partícules, a una energia de 7 teraelectrovoltis quan fins ara només s'ha aconseguit a una de 3,5. Ara es mantindrà aquesta energia durant els propers 18 o 24 mesos amb una parada tècnica a finals de 2010. D'aquesta manera, es comencen a recollir dades molt valuoses per fer després recerca en el camp de la física.

Els protons circulen pel Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), un túnel circular de 27 quilòmetres de diàmetre situat a 100 metres per sota de la superfície a Ginebra. El primer intent del matí havia estat fallit però els investigadors ho han tornat a provar i els seus progressos s'han pogut seguir molt de prop. El CERN utilitza les eines de la xarxa per retransmetre en directe el procés i les dificultats i alegries que van tenint. Per això a través del Twitter van informant del que succeeix i també s'està retransmetent a través d'internet.

Finalment s'ha aconseguit i les partícules reproduïen els instants posteriors al "big bang", el moment de la creació de l'univers. La intenció dels investigadors és fer col·lisionar al final de l'experiment en uns dos anys 2.800 feixos en cada sentit per tal de provocar milions de xocs.

Amb aquest experiment, els científics esperen obtenir dades molt sucoses i rellevants per a la física. Esperen resoldre secrets com el de la matèria obscura que forma gran part de l'univers o també obtenir dades sobre l'antimatèria. Per tal d'obtenir la informació de les col·lisions, l'LHC compta amb quatre detectors (Atlas, Alice, CMS i LHCb) que captaran els milions de dades que després s'analitzaran.

Per tal de fer possible aquest experiment, han calgut més de 20 anys d'investigació, 10.000 milions d'euros i el treball de 10.000 científics d'arreu del món.





VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut