La Jonquera

Els mitjans aeris s'incorporen per apagar el foc de la Jonquera després de cremar 9.000 hectàrees

Felip Puig ha explicat que s'han pogut contenir els flancs principals de l'incendi, el de l'oest, que avança cap a la Garrotxa, i el que s'acosta al litoral. El foc ha afectat 13.000 hectàrees i n'ha cremat 9.000.

RedaccióActualitzat
Un incendi crema sense control a la Jonquera. El foc s'ha declarat a uns 500 metres del pas fronterer amb França. Es calcula que les flames ja han afectat unes 13.000 hectàrees. Les flames avancen amb força cap al sud animades per una forta tramuntana i la baixa humitat. El mateix Departament d'Interior ha reconegut que l'incendi s'escapa ara mateix de les seves possibilitats de control.

Les flames han arribat a les portes de nuclis de població, com la Jonquera, Llers o Capmany, i la Generalitat ha hagut de demanar a tota la població de l'Alt de l'Empordà que no sortís de casa. A les set d'aquest dilluns, però, la Generalitat ha aixecat el confinament a l'Alt Empordà excepte als 17 municipis més pròxims al foc. Es tracta d'Agullana, la Jonquera, Darnius, Boadella d'Empordà, Terrades, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Maseracs, Cabanes, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops.

Una setantena de dotacions terrestres dels bombers han treballat durant tota la nit per apagar el foc que ha seguit cremant amb força en les darreres hores. A partir de quarts de set del matí, s'han pogut enlairar els mitjans aeris per participar en les tasques d'extinció, després que la intensitat del vent baixés considerablement. També s'hi ha sumat més dotacions terrestres i desenes de voluntaris.

La Generalitat ha demanat ajuda al Ministeri d'Agricultura i a l'exèrcit per combatre el foc amb més mitjans aeris. Els bombers han instal·lat el Centre de Comandament Avançat al Parc de Bombers de Figueres.

El foc està "totalment descontrolat" i afecta 13.000 hectàrees

El conseller l'Interior, Felip Puig, ha explicat que la velocitat del foc -de 6 km/h- ha desbordat els bombers, que en les primeres hores s'han centrat a mirar d'evitar l'afectació per les persones. Les flames arriben als cinc metres d'alçada. Puig ha explicat que el foc està "totalment descontrolat" i afecta 13.000 hectàrees, 9.000 d'elles cremades.

Puig ha explicat que s'han pogut contenir els flancs principals de l'incendi, el de l'oest, que avança cap a la Garrotxa, i el que s'acosta al litoral, tot i reconèixer que en l'occidental el foc ha crescut lleugerament. També ha manifestat que hi ha tres punts sensibles: al nord i al sud de l'embassament de Boadella i a la part nord-oriental per sobre de Sant Climent Sescebes i la Jonquera.

Els pagesos, per la seva banda, han llaurat els camps amb els seus tractors i això ha servit de tallafocs perquè les flames no puguin avançar.

Un mort, ferits, desallotjats i confinats

L'incendi ha deixat almenys un mort i tres ferits i nombrosos desallotjats. La víctima mortal és un home de 75 anys de nacionalitat francesa que ha tingut una aturada cardíaca a Llers, després de veure's atrapat per les flames al jardí de casa seva. Dels tres ferits, la víctima més greu és també de nacionalitat francesa i té cremades al 80% del cos. L'home ha tingut ferides en l'explosió d'uns dipòsits de benzina a Agullana.

A la Jonquera, les flames han amenaçat algunes cases del terme municipal. El foc ha cremat alguns patis i la Policia Local ha evacuat diversos veïns del nord de la població i els ha fet anar al pavelló poliesportiu. Quan el vent s'ha endut el fum cap al sud, han pogut tornar a casa. També s'han evacuat amb helicòpter els habitants d'alguns masos i urbanitzacions i un grup que s'estava en una casa de colònies d'Estanys de Capmany, format per 74 menors, 17 monitors i els 2 propietaris

En total, el foc ha obligat a 1.300 persones passar la nit en pavellons. Mentrestant, 15 municipis continuen amb afectacions de llum i que hi ha repetidors de telefonia mòbil afectats que impedeixen i dificulten la comunicació. En total, hi ha més de 3.000 abonats sense subministrament i més de 1.700 línies telefòniques tallades.

Carreteres tallades i col·lapsades

Una altra de les conseqüències dels incendis són les retencions de trànsit que ha provocat el tall de les dues vies principals que travessen l'Empordà de nord a sud. L'incendi de la Jonquera ha obligat a tallar tant l'autopista AP-7 com l'N-II aquest diumenge. A primera hora d'aquest matí, però, s'ha restablert el trànsit a l'AP-7 en sentit nord, i més tard, en sentit sud, entre entre La Jonquera i Borrassà. L'N-II també s'ha reobert en els dos sentits. Continuen tallades la Gi500, 501 i 506 a Agullana, i la GI610 a Vilajuïga.

Autopistes de França ha tallat també el trànsit, des de la Catalunya Nord a l'altura de Perpinyà fins al Principat. S'ha prohibit la circulació als camions des de Montornès del Vallès en sentit nord per l'AP-7.

Els talls de carreteres han ocasionat un gran col·lapse que no s'ha solucionat fins a la nit. Tot i això, Protecció Civil i Bombers recomanen no agafar aquestes vies. La Generalitat ha decidit aixecar barreres a la C-16 al túnel del Cadí per millorar la circulació. Un miler de persones han quedat atrapats a Llançà per l'incendi de Portbou.

La línia de l'AVE no funciona a la Jonquera i la circulació de trens entre Figueres i Portbou s'ha reprès aquest dilluns a primera hora del matí. El tall afecta el servei de la línia R11 i els trens que connecten Catalunya amb França, tant per Portbou com pel túnel del Pertús. El tram de via internacional entre Figueres-Vilafant i Perpinyà també està interromput.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut