Madrid

Un 74% dels catalans estan a favor de fer un referèndum d'autodeterminació i un 20% en contra, segons el CEO

Pel que fa als pronòstics sobre els comicis del pròxim 25-N, les dades apunten que CiU guanyaria les eleccions. Concretament, a sis setmanes dels comicis, la federació nacionalista obtindria el 26% dels vots seguida a molta distància d'ERC, amb gairebé un 6% dels vots i IC amb un 3,4%.

RedaccióActualitzat
Tres de cada quatre catalans estan a favor de fer un referèndum d'autodeterminació. Segons diu l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 74,1% dels catalans estarien a favor de celebrar un referèndum d'autodeterminació perquè el poble de Catalunya decideixi si vol que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa. Un 20%, en canvi, hi estaria en contra i el 6% no ho sap o no contesta.

Aquesta pregunta coincideix amb la resolució que va aprovar el Parlament amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA. Cal dir que els votants d'aquests partits són els que majoritàriament es pronuncien a favor de convocar un referèndum, amb percentatges entre el 83,4% i el 96,1%, però també el 59,5% dels votants socialistes hi estaria d'acord.

A més de la qüestió sobre la celebració d'una consulta independentista, en la mateixa enquesta del CEO també es valora l'últim Debat de Política General, en què el president Artur Mas va anunciar la convocatòria d'unes eleccions. Segons el baròmetre, més de la meitat dels ciutadans que van veure el debat considera que el president Mas va ser el guanyador. La resta d'intervencions estan valorades amb percentages molt petits.

Els enquestats valoren amb un 6,4 la intervenció de Mas. El segueix Joan Puigcercós, d'ERC amb un 5,2 i Joan Herrera d'ICV amb una puntuació del 5,2. Alfons López Tena, de Solidaritat, obté una nota del 4,9, seguit de Xavier Sabaté amb un 3,9 que s'estrenava com a portaveu del PSC en aquest debat. Albert Rivera, de Ciutadans, obté un 3,1 i la pitjor nota la rep la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, un 2,6.

CiU guanyaria amb el 26% del vots

I pel que fa als pronòstics sobre els comicis del pròxim 25-N, les dades apunten que CiU guanyaria les eleccions. Concretament, a sis setmanes dels comicis, la federació nacionalista obtindria el 26% dels vots seguit a molta distància d'ERC amb gairebé un 6% dels vots i IC amb un 3,4%.

El PSC quedaria com a quarta força al Parlament amb el 3,1% dels sufragis i el PP com a cinquena força amb el 2,8% de vots.

Més d'un 34% d'indecisos

Segons l'enquesta del CEO, el nombre d'indecisos se situa en un nivell altíssim, amb el 34,6% del catalans que no saben què votaran.

Aquestes dades formen part del sondeig que el CEO fa cada any dies després del Debat de Política General del Parlament, i la mostra de l'estadística és de 800 catalans de més de 18 anys, amb un marge d'error del 3,47%. La fitxa tècnica, que especifica que no es fa ponderació dels resultats, és igual que la del 2011.

De tota manera, hi ha altres sondejos d'opinió que sí que ponderen les dades basant-se en les dades històriques i també, en el cas dels pronòstics sobre comicis, tenen en compte factors com el vot ocult o la incorporació de nous votants.

Reaccions dels partits


CiU creu que el sondeig posa en evidència que la majoria de catalans volen exercir el "dret a decidir", cosa que demostra que "la centralitat s'ha mogut". En un comunicat, el portaveu de la federació al Parlament, Jordi Turull, també celebra l'augment de l'interès per la política i el coneixement que hi ha del Debat de Política General.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que, de l'enquesta, el preocupa "que gairebé la meitat de la població de Catalunya no hagi decidit o no vulgui dir quin partit votarà". Respecte del fet que el sondeig relegui els socialistes a quarta força parlamentària, Navarro ha admès que "evidentment" els resultats que pronostica són millorables i s'ha mostrat convençut que serà així quan el partit expliqui les seves propostes.

Per la seva part, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha considerat que la campanya electoral serà "més decisiva que mai" per aquest percentatge d'indecisos i ha remarcat que encara hi pot haver canvis d'aquí al 25-N després d'una Diada que "ho ha mogut tot".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut