Atenes

Tsipras apuja el salari mínim, atura privatitzacions i anuncia la contractació de treballadors públics acomiadats

El nou executiu vol negociar amb la UE una "solució viable, justa i útil per a les dues parts" i treballar per "tornar la dignitat als grecs"

RedaccióActualitzat

El nou govern grec d'Alexis Tsipras ja s'ha posat a treballar l'endemà que els membres del gabinet preguessin possessió del càrrec. El Consell de Ministres s'ha reunit aquest dimecres amb l'objectiu, segons ha dit Tsipras, de "vessar la seva sang per tornar la dignitat als grecs". El nou primer ministre grec ha afirmat que el govern de "salvació social" ha d'"acabar amb el clientelisme polític i de corrupció" i aplicar les reformes que no s'han pogut fer en 40 anys". "Estem aquí per acabar amb el clientelisme polític i amb la corrupció i acabar amb l'Estat que anava contra els interessos de la societat", ha dit en el primer consell de ministres.

Tsipras ha assegurat també que una de les prioritats del nou executiu serà "la renegociació del deute grec amb els socis que beneficiï a tots". En aquest sentit, ha avançat "un pla grec per fer reformes sense haver d'incórrer al dèficit, però sense les obligacions asfixiants" dels darrers anys. Així doncs, Tsipras diu que és partidari de negociar amb la UE una "solució viable, justa i útil per a les dues parts". I ha afegit: "Estem preparats amb propostes realistes sobre la qüestió del deute, amb una política integral sobre les inversions, de manera que la reconstrucció provisional del país és possible."

El govern de coalició entre Syriza i la dretana ANEL, a més, adoptarà mesures per lluitar contra l'evasió fiscal, la corrupció i l'atur, i reduir la burocràcia.

Paralitzar la privatització de les elèctriques i restablir el salari mínim

Abans d'entrar a la reunió, el ministre de Reconstrucció Productiva, Medi Ambient i Energia, Panaiotis Lafazanis, ha anunciat que el govern paralitzarà immediatament tot procés de privatització de les elèctriques. Per la seva banda, el nou ministre de Treball, Panos Skurletis, ha avançat que una de les primeres mesures que adoptarà l'executiu grec serà restablir el salari mínim interprofessional en 751 euros, més elevat que l'espanyol i anterior a la intervenció al país.

Aquestes dues mesures les ha aprovat el govern de Tsiparas així com revocar acomiadaments inconstitucionals de funcionaris i treballadors públics i ajuts a les petites empreses en risc de fallida.

Un altre dels punts cardinals del programa de govern de Tsipras és l'adopció de mesures d'urgència per millorar la situació dels més pobres com, per exemple, oferir electricitat gratuïta a 300.000 llars.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut