Brussel·les

Trichet descarta la possibilitat d'una deflació generalitzada a la zona euro

El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, ha dit davant del Parlament Europeu que la crisi econòmica és profunda i que hi continua havent riscos, però malgrat això ha demanat als governs responsabilitat i fidelitat al Pacte d'Estabilitat. Trichet també ha dit que la inflació es mantindrà baixa i que això hauria d'animar el consum. En qualsevol cas, però, ha descartat la possibilitat que hi hagi una deflació generalitzada a la zona euro, és a dir que, com a conseqüència de la baixada de la inflació es produeixi un augment del preu del diner.

Actualitzat
"En aquests moments no hi ha cap amenaça de deflació. De fet, el nostre compromís perquè es compleixin les actuals previsions d'inflació representa la millor garantia contra el risc d'una espiral de caiguda dels preus i de les previsions d'inflació", ha afirmat el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, per descartar la possibilitat que s'entri en un període de deflació. "Tenint en compte aquestes consideracions, entendran que en la nostra anàlisi estem observant un procés de desinflació provocat concretament per una forta caiguda dels preus del petroli i les matèries primeres", ha afegit.

Trichet ho ha dit en una compareixença davant de la Comissió d'Afers Econòmics de l'eurocambra, en què ha insistit, a més, en la necessitat de distingir entre aquest terme i desinflació. La deflació, ha explicat, consisteix en "una caiguda persistent que es retroalimenta en un gran nombre de preus". Aquesta espiral es propaga "per l'expectativa que els preus cauran més en el futur", i la previsió de futures baixades fa que la inversió i el consum s'ajornin.

Segons Trichet, la zona euro no es troba en aquest context, sinó "en un procés de desinflació, principalment com a resultat d'una forta caiguda dels preus del petroli i de les matèries primeres". "És una evolució benvinguda", ha ressaltat. Aquesta desinflació, ha avisat, pot portar a taxes d'inflació negatives i és per això que considera important mantenir "ben ancorades" les expectatives d'inflació a mitjà termini. Precisament la disminució de les pressions inflacionistes i el deteriorament de la situació econòmica van portar el president del Banc Central Europeu ha reduir mig punt els tipus d'interès la setmana passada.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut