Catalunya

Tots els partits, tret del PP i Ciutadans, se sumen a la manifestació del 10 de juliol contra la sentència

És l'hora de la unitat de Catalunya davant la sentència del Tribunal: "Caminem junts, units, tots els que estimem el país i defensem l'autogovern." Aquest és el missatge que el president de la Generalitat, José Montilla, llançava poc després de saber-se la sentència del TC. Una mateixa crida que també fan seva tots els partits catalans que van donar suport a l'Estatut. Montilla ha pres la iniciativa i ja ha fet una crida a una manifestació massiva. El dissabte 10 de juliol és la data triada per Òmnium Cultural per fer-la, i ja s'han afegit a la convocatòria tots els partits catalans menys el PP i Ciutadans. Una gran resposta ciutadana que es pretén que emuli la de l'11 de setembre del 1977.

Actualitzat
Després de quatre anys d'espera i de set intents, ja tenim sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. L'alt tribunal ha sacrificat aspectes fonamentals com nació, la definició del català com a llengua preferent i millores en el finançament que havia assolit Catalunya. Els magistrats han trobat inconstitucionals 14 articles i n'han reinterpretat 27 dels més d'un centenar que havia recorregut el PP. L'endemà de la decisió de l'alt tribunal, és moment de reflexió, de valoracions i de respostes.

Una resposta que en primer terme el president català, José Montilla, i a continuació tots els partits que van donar suport al text ara retallat, i el Parlament de Catalunya demanen que es faci des de la unitat i la responsabilitat, però amb tota la contundència necessària.

Calendari polític


El president José Montilla està decidit a liderar aquesta resposta, i ho ha començat a fer tan bon punt s'ha conegut la sentència, amb un dur i rotund discurs institucional. Montilla s'ha mostrat "indignat" per la resolució d'un Constitucional totalment "desacreditat i deslegitimat". Per Montilla, aquesta sentència suposa un acte de "gran irresponsabilitat". I tot i que reconeix que ha d'acatar la sentència, ja avisa que Catalunya "no renunciarà a res".

El president Montilla s'ha posat ràpidament en marxa amb un calendari polític intens pels pròxims dies. En primer lloc, ha convocat per aquest mateix migdia un dinar d'experts jurídics i els partits que van aprovar l'Estatut per analitzar la sentència i buscar una resposta unitària per defensar tot el que el Constitucional ha eliminat.

Montilla també convocarà aquesta setmana tots els presidents dels grups parlamentaris i, alhora, demanarà comparèixer al Parlament per explicar les actuacions que es duran a terme des del govern. Paral·lelament, Montilla diu que s'haurà de tornar a refer el pacte polític Catalunya-Espanya, i així ja l'hi ha fet saber a Zapatero. Com a actitud inèdita, Montilla també fa una crida a la mobilització en defensa de l'Estatut.

La indignació del president de la Generalitat contrasta amb el silenci del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que encara no s'ha pronunciat sobre la sentència i ha delegat aquesta tasca a la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, que s'ha mostrat satisfeta per la sentència que, al seu parer, representa una completa derrota per al Partit Popular.

Sí que comparteixen la indignació de Montilla tots els partits polítics que van donar suport a l'Estatut, que han denunciat que el Constitucional hagi esmenat un text aprovat en referèndum pels catalans.

Des de la societat civil, també s'ha començat a parlar de manifestació unitària. Òmnium Cultural ha confirmat que es farà el dissabte 10 de juliol amb el lema "Som una nació. Nosaltres decidim". Tots els partits catalans -excepte el PP i Ciutadans-, sindicats i entitats socials s'han sumat a la convocatòria. També s'hi ha sumat el Parlament de Catalunya, tal com ha anunciat en una declaració institucional el seu president, Ernest Benach, que ha denunciat que som davant una "crisi d'estat".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut