Madrid

Dimiteix Eduardo Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat

Per substituir Eduardo Torres-Dulce sonen els noms de dues dones: Consuelo Madrigal o Pilar Fernández Valcárcel

Actualitzat

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha presentat la seva dimissió al govern espanyol al·legant motius personals. En una breu nota, la fiscalia ha explicat que Torres-Dulce ja ha comunicat la seva decisió al ministre de Justícia i que ara tornarà a la seva plaça a la fiscalia del Tribunal Constitucional. Per la seva banda, l'executiu espanyol ha comunicat que respecta la seva decisió, li agraeix la feina feta en uns moments de tensió i assegura que la fiscalia sempre ha mantingut la seva independència.

Per primera vegada una dona podria ocupar el càrrec de fiscal general de l'Estat. Sona el nom de Consuelo Madrigal, fiscal de sala coordinadora de Menors. Però alguns mitjans de Madrid també apunten a Pilar Fernández Valcárcel, fiscal del Tribunal Suprem.

Aquest divendres el Consell de Ministres dirà quina és la persona que proposa el govern espanyol. I la setmana que ve, el Consell General del Poder Judicial en decidirà la idoneïtat

Discrepàncies amb el govern espanyol

Per justificar la seva dimissió, Torres-Dulce parla de raons personals, però són conegudes les discrepàncies amb el govern espanyol, davant del qual sempre ha defensat l'autonomia del ministeri públic.

L'últim daltabaix conegut va ser arran de les querelles contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, que va provocar un enfrontament entre Torres-Dulce i els fiscals catalans. Les discrepàncies jurídiques entre Torres-Dulce i el fiscal superior de Catalunya, Romero de Tejada, van esbandir-se públicament. A Catalunya, no veien motius per presentar una querella contra Artur Mas i les conselleres Ortega i Rigau per la consulta del 9-N; Torres-Dulce, sí. I va haver de convocar la Junta de Fiscals, que li va donar suport per presentar-la. Precisament dilluns que ve, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decidirà si l'admet o no a tràmit.

Torres-Dulce és el segon fiscal nomenat per un govern del PP que renuncia.

Poc abans que es conegués la notícia, Torres-Dulce ha sorprès tothom aquest matí aturant dos nomenaments perquè estava "reflexionant sobre el seu futur".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut