Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat, en una entrevista a la SER.
Torres-Dulce, fiscal general de l'Estat, en una entrevista a la SER.
Madrid

Torres-Dulce afirma que utilitzarà "els instruments del Codi Penal" si fa falta

El fiscal general de l'Estat diu que utilitzarà tots els instruments del Codi Penal si Artur Mas treu les urnes i desobeeix la prohibició del Tribunal Constitucional

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha assegurat que utilitzarà tots els instruments del Codi Penal si Artur Mas treu les urnes i desobeeix la prohibició del Tribunal Constitucional. Segons ha dit en una entrevista a la SER, la Fiscalia ha estudiat "totes les possibilitats d'actuació hipotètiques" sobre la consulta i utilitzarà els instruments del Codi Penal si fa falta.

"Tenim tots els instruments del Codi Penal per posar-los en marxa", ha advertit, i ha subratllat que aquest text és l'últim recurs per a supòsits de ruptura de la convivència.

Tot i això, Torres-Dulce ha precisat que l'ús d'aquests instruments pot dependre del que dictamini el Tribunal Constitucional, davant del qual el govern espanyol preveu recórrer la convocatòria de la consulta. Eduardo Torres-Dulce ha explicat que el TC pot "simplement" suspendre la consulta o "establir condicions". Així, si el TC inclou "obligacions que cal complir", podria donar lloc a un delicte de desobediència. En aquest sentit, ha recalcat que per a això fa falta que l'alt tribunal faci requeriment perquè es compleixi la seva autoritat, i "de manera que tots aquells que hagin de complir-lo ho sàpiguen amb claredat".

Si s'arribés a aquest punt, Torres-Dulce ha afegit que un delicte de sedició seria molt més greu perquè "suposa el desarmament absolut de l'Estat constitucional". Però no ha volgut precisar quins són els escenaris hipotètics sobre els quals ha treballat la Fiscalia perquè seria especular amb possibilitats que "de cor" desitja que no es passin.

També ha afirmat que ignora "el full de ruta, el pla A, B o C del govern espanyol" i no ha volgut valorar si faria falta una actuació més política, de la mateixa forma que a ell no li agrada que els polítics es fiquin en el seu terreny.

Després de preguntar-li per la "V" de la Diada, Torres-Dulce s'ha limitat a expressar el seu "respecte absolut" a una forma de manifestació i d'expressió que "forma part de les bases mateixes de la democràcia".

 

Anar al contingut